Lucrările de reabilitare a Muzeului Județean Botoșani sunt realizate în proporție de 65%, a anunțat constructorul. Partea de consolidare a fundației a fost finalizată, iar în acest moment se lucrează la finisajele interioare, fațada exterioară și la șarpantă.
Astăzi, șantierul a fost inspectat de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, dar și de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
Noua clădire, după modernizare. este prevăzută cu două lifturi interioare care nu au fost până acum și un lift exterior destinat persoanelor cu handicap. Investiția are termen de finalizare februarie 2026, însă lucrarea ar putea fi predată mai devreme.
”La partea de parter a început restaurarea ușilor de lemn. Toate ușile de lemn de la parter vor fi restaurate, iar la momentul acesta se lucrează la curățarea tocurilor în situ, adică direct la fața locului. Ca să le desfacem, devine imposibil să le remontăm la loc în poziția lor, ca ușile să fie funcționale. Per total, lucrările sunt realizate la 60-65% din proiect. Ne dorim să predăm lucrarea mai repede, dar urmează o etapă foarte importantă în cadrul proiectului, restaurarea componentei artistice, ne referim la pictura, candelabru din sala oglizilor, ornamente, unde este un proces mai de durată și mai minuțios”, a declarat reprezentantul firmei de construcții.
În cei 118 ani de când a fost construită, clădirea nu a mai beneficiat de nicio lucrare de anvergură cum este cea care se desfășoară în acest moment. Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie presupune lucrări de amploare, pe lângă consolidarea fundației și a pereților de piatră, urmând a fi refăcute: tencuiala, finisajele și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.
”Au fost doar lucrări simple de întreținere. De 47 de ani funcționează Muzeul Județean de Istorie (…). Este una din cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din municipiul Botoșani și chiar din țară. (…) Elementele de noutate sunt cele două lifturi, lărgirea spațiului expozițional de la 17 săli de expoziție la 23, partea de ateliere de creație și săli multimedia. Mai mult de atât, mansarda a fost înălțată și acolo vor fi toate birourile administrative, a fost refăcută partea de subsol și ultimul element montarea panourilor fotovoltaice pe partea de acoperiș. Este o lucrare de anvergură iar la final vom avea o clădire care va rivaliza cu marile muzee din țară și din toată Europa”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Valoarea totală a proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.
Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. De-a lungul anilor, clădirea a mai găzduit, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.