Sute de elevi de la școlile din municipiul Botoșani care sunt în reabilitare vor desfășura orele fizic în noul an școlar și nu online. Bogdan Suruciuc, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, a declarat că situația este una sensibilă și că s-au căutat tot felul de soluții, astfel încât procesul instructiv-educativ să nu fie perturbat, iar una din variantele la care se va apela este aceea ca elevii din aceste școli să înceapă anul școlar cu ”Săptămâna verde” sau ”Școala altfel”.
”Clar, anul școlar 2024-2025, la nivelul municipiului Botoșani, va fi un an destul de complicat, pentru că reabilitările nu se vor termina. Sunt puține unitățile de învățământ care se sunt într-un stadiu avansat al acestor lucrări, în rest lucrările sunt departe de ceea ce ne doream și de ceea ce am sperat. Gândim pozitiv și sperăm ca termenul să fie respectat, cu toate că avem rețineri în privința constructorilor, dar dincolo de toate acestea, că nu sunt treburile noastre și nu trebuie să monitorizăm noi acest aspect, începutul de an școlar la nivelul municipiului Botoșani, în mare parte din școlile care sunt în reabilitare va debuta cu acea Școală altfel sau Săptămâna verde: una din acestea două. Probabil, în cazuri excepționale, vor fi legate aceste două săptămâni printr-o derogarea de la minister, pentru că ele trebuie făcute în module diferite, că așa prevede legea. Printr-o derogare a doamnei ministru, în cazuri excepționale,dacă nu avem altă soluție, le vom lega ca să mai dăm un răgaz constructorilor să ne pregătească niște spații și vom intra în maxim două săptămâni, vom intra în unele spații cu ele. Vom intra pe un palier, pe două paliere, vom găsim soluții provizorii ca să ne putem desfășura activitatea în condiții de siguranță”, a precizat Bogdan Suruciuc,
Niciuna din școlile care se află în reabilitare nu va fi gata până la începerea anului școlar. Șeful IȘJ Botoșani spune că părinții vor fi infirmați săptămâna viitoare cu privire la orar și unde vor desfășura cursurile. La Școala 8 din municipiul Botoșani, cursurile se vor face în trei schimburi.
”Este complicat și un disconfort, dar orele nu se vor face online. La nivelul municipiului Botoșani, practic aici este problema , că mai sunt școli, undeva la 19-20 unități de învățământ din județ care sunt în reabilitare, dar acolo nu este o problemă că s-au găsit ușor varianta de relocare, iar la nivelul municipiului Botoșani este o problemă stringentă, asta a relocării și reabilitării. Din capul locului spun că nu se va intra în online. Prefer variante cu program redus, 40 minute ora în format fizic, decât 50 de minute în format online. Vom avea școli și în trei schimburi. Școala 8 Botoșani intră în trei schimburi în acest moment, dar am acceptat și varianta aceasta, că orice facem dorim să avem un învățământ fizic, pentru a veni copiii la școală. Chiar dacă este un disconfort, noi încercăm să facem tot ce este posibil pentru a asigura accesul la educație al copiilor. Nu ține de noi, noi doar găsim soluțiile, chiar dacă uneori nu este atributul nostru de a găsi aceste soluții, dar le găsim cu bunăvoința colegilor directori. Fiecare unitate de învățământ care nu este în reabilitare și-a arătat disponibilitatea de a primi alte unități de învățământ, pentru că până la urmă suntem cu toții din sistem și trebuie să ne ajutăm unul pe alții”, a mai spus Bogdan Suruciuc.