A murit un reputat profesor, mentor pentru sute de botoșăneni. „Avea stilul lui de a preda, un stil presărat cu glumițe cu vorbe de duh”

Un reputat profesor, mentor pentru sute de botoșăneni, a murit. Gheorghe Badea a predat limbi clasice și era cunoscut pentru stilul său unic de a-i face pe elevi să îl îndrăgească pe el, dar și disciplina pe care o preda. A fost profesor pentru mai mulți preoți renumiți din județul Botoșani, inclusiv părintele Teodor Ciurariu.

Un om „tobă ” de carte cel care în anii ’90 se straduia să ne învețe și pe noi studenții de la Teologie greaca și latina în ciuda faptului ca nu existau manuale. Eram la început… cursurile se făceau când în sala de ședințe de la Mitropolie când prin sălile de la primărie. Pe unde puteam și noi… Avea stilul lui de a preda, un stil presărat cu glumițe cu vorbe de duh, cu bunătate. Nu puteai fi supărat pe el niciodată. Nu eram noi foarte buni vorbitori de greacă și latină dar niciodată nu am auzit pe cineva să se plângă de vreo restanță. Știa să fie elegant cu toată lumea chiar și atunci când nu toți eram politicoși cu el. Niciodată însă nu-ți rămânea dator dacă încercai să-i „subminezi” autoritatea”, mărturisește Teodor Ciurariu.

De-a lungul mai multor decenii, profesorul Badea a predat cu pasiune limbile clasice, lăsând o amprentă de neșters asupra generațiilor de studenți pe care i-a inspirat și format. Joi, 29 august a fost îngropat de un sobor mic de preoți sub protia P. S. Antonie de Bălți.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *