Casa Verde 2024. Buget record pentru noua sesiune din septembrie, dar şi o nouă condiţie obligatorie

Foto: RomaniaTV

„Casa Verde” se schimbă şi e pe baterii. Crește finanțarea, dar devine obligatorie instalarea bateriilor de stocare. În felul acesta, oamenii vor putea consuma seara și noaptea energia pe care o produc în timpul zilei şi nu vor mai pune presiune pe reţea. Programul, care are un buget record de 2 miliarde de lei, va începe în septembrie.

Pentru Florin Andrei, programul „Casa Verde” a adus economii substanţiale. Şi-a pus pe casă un sistem de 4 kW, un pic mai mare decât minimul finanţat de stat. Doar panourile, fără baterie, îi acoperă acum 65% din consum. „Dacă mi-aş instala o baterie de 5 kW, probabil că energia trasă din reţea ar fi aproape de zero. Sistemul actual nu permite instalarea de baterii. Invertorul nu este hibrid, automat ar trebui să schimb invertorul”, a declarat Florin Andrei, beneficiar „Casa Verde”.

Anul trecut, bateriile nu erau obligatorii. La ediţia din acest an, regulile s-au schimbat

Anul trecut, bateriile nu erau obligatorii. Însă la ediţia din acest an a programului, regulile s-au schimbat. Aproape 70.000 de români vor primi 30.000 de lei de la stat, în creștere de la 20.000 de lei. Contribuţia proprie va fi de 3.000 de lei. Cu acești bani vor trebui să-și monteze și echipamente de stocare. Potrivit estimărilor, mai puțin de 10% dintre prosumatori au instalate baterii. Sistemul finanţat de stat asigură minimul necesar unei gospodării. Cu aceşti bani, vă puteţi instala 8 panouri cu o putere de 3 kW, o baterie de 5 kW şi un invertor. Sistemul poate produce 300 de kWh pe lună. Iar bateria ar stoca suficientă energie pentru un televizor, laptop, frigider, dar și pentru iluminat.

„Până la ora 13.00 într-o zi reușești să îți încarci acumulatorii, urmând ca în restul zilei să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în rețea, iar în timpul nopții să te poți folosi de energia stocată în bateriile proprii”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Specialiștii spun că varianta optimă pentru o casă ar fi un sistem cu o putere instalată ceva mai mare, de 5 kW. Dar şi contribuţia proprie ar creşte semnificativ. „Beneficiile pe care le avem de la un sistem fotovoltaic sunt amplificate de baterie. Bateria poate să acopere în plus înca 10%, 20%, 30% din necesarul unei gospodării, în funcţie de cum este dimensionat. Vedem o creştere a interesului clienţilor până la 8 ori”, a declarat Andrei Ștefănescu, reprezentant companie de energie.

Înscrierile la „Casa Verde” se vor face pe regiuni, ca anii trecuţi, însă doritorii vor avea la dispoziţie o singură zi, nu trei ca până acum. „Validarea instalatorilor va începe pe 6 septembrie. Vom demara înscrierea persoanelor fizice, care va începe pe 27 septembrie până pe data de 9 octombrie. După înscrieri, persoanele fizice vor începe să-și aleagă instalatorii din lista publicată de AFM”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.

Documentele necesare rămân aceleaşi: actul de identitate, certificatele fiscale și extrasul de carte funciară. În România, instalarea fotovoltaicelor a ajuns un fenomen. Dacă în 2019 erau doar 70 de prosumatori, acum sunt peste 121.000, care produc energie cât două reactoare nucleare de la Cernavodă, potrivit Observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *