Securitatea elevilor, sub semnul întrebării. Zeci de școli și grădinițe din județul Botoșani nu au asigurată paza

Zeci de școli și grădinițe din județul Botoșani sunt lăsate fără protecție. Un raport prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, arată că sunt 50 de școli și grădinițe din județul nostru care nu au niciun sistem de pază și protecție.

La nivelul a 325 de unități, există întocmite analizele de risc la securitate fizică, în timp ce la alte 5 unități procedura de evaluare și respectiv documentația sunt în curs de actualizare.

În comparație cu anul școlar precedent, există 80 de unități de învățământ în cazul cărora analiza de risc la securitate fizică are termenul de valabilitate expirat, acestea urmând să depună diligențele necesare în sensul punerii în aplicare a prevederilor legale de linie. 367 (+43) de unități au instalate sisteme de supraveghere video: 235 (+28) unități de învățământ beneficiază de sistem antiefracție; 127 unități de învățământ beneficiază de sistem de control acces. În ceea ce privește asigurarea pazei în unitățile de învățământ, 78 de școli beneficiază de pază proprie, în baza planurilor de pază aprobate de către poliție, fiind angajat personal calificat profesional pentru meseria de agent de securitate, atestat de poliție în condițiile legii.

În perioada 2021-2024, evoluția dotării cu sistemele menționate este pozitivă în ceea ceprivește îndeplinirea cumulativă a cerințelor minimale de securitate specifice instituțiilor de interes public (supraveghere video pe căile de acces, holuri și alte zone cu risc ridicat, detecție a efracției pe zonele de expunere sau depozitare valori și control acces, prin personal sau echipamente).

Însă, în cazul a 50 de grădinițe, școli primare și/sau gimnaziale nu există instalat niciun sistem de securitate dintre cele enumerate anterior, aspecte care, în cursul anului școlar precedent, au făcut obiectul informării către autoritățile administrațiilor publice locale în a căror rază teritorială se află obiectivele respective.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *