FOTO & VIDEO Localitatea din Botoșani care dispare văzând cu ochii. Jumătate din case au fost abandonate

O localitate din județul Botoșani a ajuns aproape pustie după ce tot mai mulți localnici au luat calea străinătății. Sunt case vechi, unele moștenite din bătrâni, dar care stau cu lacătul pe ușă, lăsate în uitare. În satul Slobozia din comuna Păltiniș mai trăiesc doar 40 de suflete. În anii ′80, această localitate avea o școală în care învățau sute de elevi. Acum, multe dintre case sunt abandonate.

„Gândiți-vă ce declin demografic e acolo. Dezastru!”, spune primarul comunei, Costel Romanescu.

Aici au copilărit, au plâns, au râs, generații întregi, însă timpurile s-au schimbat, iar nevoile i-au făcut pe oameni să le lase în paragină. Bătrânii care au trăit în ele s-au stins, iar copiii lor au luat calea străinătății. Cei mai mulți au refuzat să se mai întoarcă acasă.

„Undeva la 20% nu vor mai fi locuite în veci”

„Casa părintească nu se vinde”, vorba cântecului, însă cei mai mulți dintre tinerii care nu au valorificat moștenirile din localitate le-au lăsat de izbeliște, pustiite. De altfel, în întreaga comună aproape jumătate dintre case sunt nelocuite, spune primarul localității, iar 20% dintre ele s-au degradat atât de mult încât acolo nu va mai putea locui nimeni.

„40-50% din case sunt abandonate. Undeva la 20% nu vor mai fi locuite în veci. Deja au un grad mare de uzură, iar în restul caselor mai vin din când în când, (n.r. din străinătate) dar până când, nu știu. Deja mulți dintre cei care și-au construit case aici încearcă să le vândă”, ne-a declarat primarul.

„Populația pleacă din cauza lipsei locurilor de muncă”

În comună s-au făcut unele investiții, dar acestea nu i-au determinat pe cei născuți aici să se întoarcă acasă. Se gândesc că nu vor avea unde munci și nici cu ce se întreține.

„Lipsa locurilor de muncă! Cei care au fost în vârstă au plecat, copiii și-au căutat un rost în viață. Atât timp cât nu ai siguranța zilei de mâine, adică pentru un salariu, pentru o activitate pe care să o prestezi… așa s-au dus în străinătate. Poți să faci investiții, orice ai face, și aeroport la Păltiniș, nu atragi tinerii înapoi. Locurile de muncă pot face să revină acasă”, spune primarul comunei, Costel Romanescu.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Păltiniș se ridica la 4.145 de locuitori.

Urmareste-ne pe Google News

2 thoughts on “FOTO & VIDEO Localitatea din Botoșani care dispare văzând cu ochii. Jumătate din case au fost abandonate

  1. Dacă localitatea respectivă nu are locuri de muncă pentru tineri, tinerii respectivi vor pleca peste hotare ( UE) pe un salar de 2000 euro iar satul/ comuna respectivă e condamnat( ă) la DISPARIȚIE ! Fenomenul e unul normal intr-o societate sănătoasă și capitalistă.
    Sau se pot aduce ” creștini ” din Pakistan, Africa, care să repopuleze satele botoșănene aflate in prag de desființare/ dispariție.
    Mult noroc la don’ primarele care este la comună, el tre’ să salveze localitatea și primul pas ar fi să facă repejor o cerere la BUCUREȘTI pt ai trimite un lot de 15.000 de pakistanezi / africani, etc… !
    p.s: They’re eating the dogs, the people that came in, they’re eating the cats ! 😋

  2. Vezi d-ta, bre Ioane cum îi treaba ? Costel Romanescu, primarele, are dreptate, numai că acea dreptate ar trebui să fie de partea României. Dezțărarea localităților nu se datorează primarului, ci datorită conducerii țării care au negociat cu străinătatea să plece cât mai mulți români peste hotare, să le muncească lor, devenind cetățeni stabiliți ai țărilor respective.
    Unul din vinovații principali pentru dezțărarea țării a fost Traian Băsescu, mânca-lar câinii să-l mănânce, a spus poporului plecați și poporul a plecat !
    A doua problemă cu locurile de muncă. Nu toți au aceeași cultură, aceeași meserie și nu toți au aceeași pregătire profesională. Dintre ei trebuie să rămână și la țară pentru pământ, pentru creșterea animalelor și păsărilor, înjghebarea unei căsnicii apoi ridicarea unei case. Acum toți vor funcții, vor averi, dar pe cât posibil să primească pe degeaba dacă se poate! Peste 20-30 de ani vor dispare și oamenii care mai sunt în viață și populația va fi de altă nație decât cea română, iar țara nu se va mai numi România, se va numi LANDUL nr. aparținând Marii Britanii, sau un stat colonie a Americii ! Ce nu sepoate face din România, din România se pot face tot ce doresc străinii, pentru că la conducerea țării avem străini de țară. Degeaba au luptat înaintașii noștri pentru statornicirea țării, a limbii române și a românilor. Când va dispare limba va dispărea și țara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *