Îngrijorător! Două râuri care izvorăsc în județul Botoșani aproape au secat. Apelul făcut de „Apele Române”

Situația secetei este tot mai îngrijorătoare. Două râruri care izvorăsc în județul Botoșani aproape au secat. Acestea au rămas fără apă, potrivit reprezentanților Companiei Naționale „Apele Române”. Este vorba despre două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, care au secat. Astfel, a rămas fără apă râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote.

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi de 3000 mc/s și vor ajunge la 2400 mc/s în data de 3 septembrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții. Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă.

658 de localități (388 cu sisteme centralizate și 270 fără sisteme centralizate) primesc apă în anumite intervale orare, fiind afectate de deficitul rezervei de apă.

„În continuare, facem un apel la folosirea rațională a apei astfel încât apa de băut să ajungă pentru toți”, anunță Apele Române.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *