Ultima săptămână calendaristică de vară aduce un registru meteorologic ușor diferit față de ceea ce au oferit ultimele săptămâni. Schimbarea nu vine neapărat din punct de vedere termic, deși marcăm și aici o domolire a regimului termic din care par să iasă, în sfârșit, valorile maxime de peste 35C, anunță climatologul Lucian Sfîcă.
Rămâne însă cald, cu temperaturi maxime ce încă vor mai trece de 30C în mare parte din regiunile joase ale Moldovei, mai ales în sud și centru, dar mai ales cu minime nocturne foarte ridicate, peste 18C și chiar nopți tropicale (minime peste 20C), într-o vară care a excelat din acest punct de vedere.
„Vremea este mai interesantă pe fondul unei instabilități atmosferice mai ridicate, pe cât de tardivă, pe atât de interesantă. Un tipar sinoptic ce este capabil să aducă precipitații însemnate, în zile succesive, mai ales la începutul verii se instalează la sfârșitul acesteia și aduce ploi convective în următoarele zile cu precădere în regiunile central-sudice ale Moldovei, dar mai ales în Dobrogea și regiunea sa litorală. Interesant este că dacă la început de vară aceste ploi convective sunt alimentate parțial și de umiditate atmosferică ridicată dată de fazele mai timpurii de dezvoltare a vegetației, în acest interval uscăciunea ridicată la nivelul suprafeței terestre inhibă destul de mult această instabilitate”, spune climatologul.
Potrivit acestuia, pe de altă parte, la sfârșit de vară, circulațiile estice pot aduce foarte multe pulberi în suspensie de la nord de Marea Neagră acolo unde terenurile uscate pun la dispoziție particule de praf antrenabile în transport la mare distanță.
„Astfel, aceste pulberi, ajunse în atmosfera instabilă din estul României au capacitatea de a acționa ca nuclee de condensare, mărind potențial cantitățile de preciptații ce vor cădea din norii convectivi. Acesta poate fi unul din factorii care să conducă în unele modele de prognoză la precipitații de peste 150 mm în vestul Mării Negre, poate chiar și în regiunea litorală. Cu toate aceste nuanțe, precipitații tardive, dar nici într-un caz inutile și sperăm cât se poate de benefice pentru rezerva de apă din sol”, precizează conf. dr. Lucian Sfîcă.