Originea numelui satului Știubieni este adânc înrădăcinată în activitățile locale de apicultură, fiind derivat din cuvântul „știubeie,” care se referă la coșurile de prisacă utilizate în zonă. Prima atestare documentară a satului datează din perioada domniei lui Alexandru cel Bun (1400 – 1432), fiind unul dintre satele vechi ale județului Botoșani.
Conacul “Roznovanu – Kogălniceanu” a fost construit în 1890, și a avut mai multe destinații după confiscarea sa de către regimul communist, în 1948. La sfârșitul secolului al XIX-lea, conacul și o parte a moșiei Știubieni au fost achiziționate de Nicolae Roznovanu, care, la rândul său, a vândut o parte a proprietății către Matei Rosetti. Povestea conacului capătă o nouă dimensiune în 1877, când Adela Cantacuzino-Pașcanu, devenită prin căsătorie Kogălniceanu, achiziționează o parte considerabilă din moșie.
Grigore Kogălniceanu, nepotul de soră al lui Mihail Kogălniceanu și soțul Adelei, a fost cel care a inițiat construcția conacului, alături de o școală (acum distrusă) și Biserica satului. În ceea ce privește arhitectura, clădirea conacului nu are subsol și nici pivnițe, se pare că acestea s-au prăbușit sau au fost intenționat distruse. Între anii 1952 – 1970 în conac a funcționat școala rurală, iar apoi Primăria comunei Știubieni. În 2007, conacul a fost renovat și recompartimentat, fiind destinat drept clădire pentru Consiliul Local și Primărie.
De asemenea, conacul nu este doar o clădire, ci și o oază de verdeață. Parcul dendrologic, de aproximativ un hectar, găzduiește trei paltini seculari, un dud și alți arbori tineri, precum paltini, salcâmi și duzi. Mai mult, în parc se mai păstrează ruinele unui semicerc de moară, ale unei aducțiuni de apă și un bazin săpat în gresii, alături de o stâncă de gresie cu o inscripție greu de descifrat, datând din 1819.
Parcul a suferit, de asemenea, schimbări majore în perioada comunistă, când a fost redus teritorial pentru extinderea satului și amenajarea unor terenuri sportive pentru școală.
Astfel, conacul Roznovanu-Kogălniceanu de la Știubieni este un simbol al istoriei complexe și bogate a acestei regiuni. Deși a trecut prin numeroase transformări, el continuă să fie un punct de referință pentru comunitatea locală, și o sursă de mândrie pentru județul Botoșani. Conacul este cuprins pe Lista Monumentelor Istorice, din județul Botoșani, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.