Localnicii dintr-o comună din județul Botoșani nu au voie să doneze sânge. Locuitorii din Curtești nu pot fi acceptați la donare o perioadă din cauza apariției unei infecții cu virusul West Nile.
Un bărbat de 60 de ani, din Curtești, s-a infectat cu virusul West Nile, boală cauzată de înțepătură de țânțari. Cazul a fost confirmat, joi, și este primul înregistrat în județ. Barbatul a primit tratament de specialitate și este stabil. Specialistii menționeaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.
Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie Sanguină Botoșani, „din cauza situației epidemiologice existente, infecția cu virusul West Nile în județul Botoșani, informăm potențialii donatori de sânge din localitatea Curtești că nu pot fi acceptați la donare pe toată perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile”.
Circa 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care identificati semnele si simptomele de mai jos, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii va recomanda sa va prezentati la eel mai apropiat cabinet medical: febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanatei n cazurile severe, complicate, care afecteaza eel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot apare si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala, slabiciune musculara.
Pentru a preveni îmbolnavirile prin boli transmise prin tantari se recomanda populatiei: evitarea expunerii la întepaturi de tantar intre apusul de soare si zorii zilei cand tantarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete in aceasta perioada, evitarea parrunderii tantarilor in case prin inchiderea usilor si a ferestrelor sau prin punerea de plase la usi si ferestre.