Un nou pas spre realizarea unui nou spital de copii la Botoșani. Investiția, de peste 600 milioane lei

Consilierii județeni vor aproba, în ședința din luna august, documentația tehnico-economică (faza S.F.), indicatorii tehnico – economici și devizul general pentru obiectivul de investiții ,,Construire clădire cu destinația Pediatrie”, de pe Bulevardul Mihai Eminescu.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Botoșani, clădirea în care funcționează Secția Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” a fost construită în anii 1970, având o durată de viață de 50-60 de ani, ce nu mai poate fi reabilitată sau modernizată.

Adaptarea infrastructurii actuale la nevoile serviciilor medicale de azi, este de cele mai multe ori imposibilă sau mult mai costisitoare decât construirea de noi clădiri, de extinderi care să consolideze activitatea spitalelor existente. Având în vedere oportunitatea de finanțare din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Sănătate (PS), Prioritatea 4: Investiții în infrastructuri spitalicești noi, Obiectiv specific RSO4.5 Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate, Consiliul Judeţean Botoşani intenționează, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgența “Mavromati” Botoșani”, depunerea proiectului cu titlul: „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgența “Mavromati” Botoșani”. Obiectivul general al Proiectului constă în îmbunătățirea continuă a calității vieții copiilor din județul Botosani ”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Botoșani.

Prin realizarea proiectului se vor asigura o paletă cât mai largă de servicii medicale la standarde europene și va răspunde nevoilor spitalicești sub o formă mult îmbunătățită față de situația celor mai multe spitale în ceea ce privește asigurarea circuitelor funcționale spitalicești, a calității actului medical, a ofertei de servicii medicale diversificate, minimalizării riscului legat de apariția infecțiilor nosocomiale, precum și atragerii personalului medical cu înaltă calificare. Totodată, prin realizarea investiției va avea ca efect creșterea calității actului medical și a serviciilor medicale precum și scăderea timpului necesar de diagnosticare și intervenție. Amplasamentul propus se află situat pe un teren care aparține domeniului public al Județului Botoșani, aflat în administrarea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, situat în B-dul Mihai Eminescu nr. 12 din municipiul Botoșani, teren având suprafața totală de 14852 mp..

Prin proiectul supus aprobării, se propune realizarea unei construcții noi, cu un regim de înălțime 2S+P+6E, ce va răspunde din punct de vedere al asigurării circuitelor funcţionale specifice privind respectarea cerinţelor standardelor de calitate pentru unităţi sanitare. Noul corp de clădire amenajat în cadrul secției exterioare pediatrie, va avea în componență următoarele structuri funcționale: Serviciul primire internare pacienți; Unitate de primiri urgențe – punct lucru pediatrie; Ambulatoriu integrat; Spitalizare de zi; Laborator analize medicale; Laborator imagistica medicala; Farmacie; Bloc operator cu 4 Săli operație; Sterilizare; Compartiment ATI cu 10 paturi; Secția Pediatrie cu 70 paturi; Secția Chirurgie Pediatrică cu 45 paturi; Spălătorie; Bloc alimentar; Bucătărie dietetică; Secție Recuperare Medicină Fizică și Balneologie + Compartiment Recuperare Medicala NeuroPsiho-Motorie și posttraumatică – 40 paturi din care 15 RNPM; Secție Psihiatrie Pediatrică – 25 paturi; Laborator Recuperare Medicină Fizică și Balneologie (baza tratament copii); Centru Sănătate Mintală Copii; SPIAAM; Stație oxigen; Rezervă apă potabilă; Centrala termică, vestiare personal, Adăpost protecție civilă. Dotările sunt prevăzute în lista din Studiul de Fezabilitate și vor fi conforme cu normativele și standardele europene.

Clădirea va fi dotată cu Building Management System, ce are în vedere controlul supervizat al echipamentelor instalate într-o clădire, în vederea reducerii consumului de energie, optimizării funcționării și sporirii gradului de confort și siguranță.

În urma realizării Studiului privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător, se propun pompe de căldura aer-aer, unități de aer condiționat care vor funcționa și pe încălzire, recuperatoare de căldură pentru reducerea necesarului de încălzire al clădirii și panouri fotovoltaice pentru curent”, se mai arată în raportul de specialitate a proiectului de Hotărâre.

Investiția se ridică la 601.052.778,12 lei, inclusiv TVA 19%.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *