FOTO Suferă de sete! Oamenii din peste o sută de localități din Botoșani privesc neputincioși cum totul se usucă în preajma lor. „E ca un război. Alții luptă pe front, noi ne luptăm cu lipsa apei”

Județul Botoșani este cel mai lovit de secetă, anul acesta, din toată România. Atât oamenii, cât și animalele din peste o sută de localități suferă de sete. Iarna nu ninge, vara nu plouă, iar acum s-a ajuns într-o situație de disperare. La Corlăteni, de exemplu, câmpul e ars din cauza temperaturilor caniculare, iazurile și fântânile au secat, iar autoritățile nu mai știu ce soluții să găsească. 

Acest iaz a început să rămână fără apă. Uitați-vă în ce situație suntem! Nu mai avem unde merge să adăpăm animalele, oamenii nu au apă acasă. Sunt care au două, trei, patru fântâni, nici nu știu ce să mai fac. Vă dați seama, ai o fântână a secat, mai faci una, mai faci una. Câte să mai facă? Într-o zi ceva se va întâmpla, se va termina, eu nu știu. Pe mine, vă spun sincer, mă înspăimântă lucrul acesta când mă gândesc că e o situație care se manifestă de câțiva ani de zile și pe an ce trece este tot mai agresivă, tot mai greu de gestionat”, a declarat primarul comunei Corlăteni, Costel Gavril.

Comuna are un sistem nou de alimentare cu apă, dar din cauza secetei acesta nu poate fi folosit. La rețea oamenii nu au apă de la începutul verii. Și-au tot făcut fântâni, dar acestea au secat unele după altele. Au recurs la puțuri foarte adânci, dar și acestea abia fac față.

Este o situație națională, europeană, globală, care din punctul meu de vedere nu are soluții”, a spus primarul.

Localnicii sunt disperați. Asemenea vremuri de secetă nu au trăit niciodată. Privesc neputincioși cum li se usucă culturile pe câmp, animalele se chinuie de sete, iar ei abia reușesc să agonisească apă pentru băut și gătit.

„Iazul a scăzut, pe rețea nu-i, nici în fântâni nu-i. Animalele merg câte doi metri prin mâl până beau o gură de apă”, spune un localnic.

Cu ochii spre pâmântul crăpat de secetă, oamenii își împreunează mâinile către cer. Singura speranță să scape din această situație dramatică este să le dea Cel de Sus ploaie.

„E greu, e mâl. Nu e apă, fântânile seacă și e greu. Așa vremuri nu au mai fost. Eu unul nu am prins”, spune un localnic de 67 de ani.

Ei spun că duc un „război”, asemeni vecinilor noștri de la graniță, doar că aici e o altfel de luptă.

Noi ne luptăm aici ca într-un fel de război, în situația aceasta. Alții luptă pe front, noi ne luptăm cu lipsa apei. Trebuie făcut ceva pentru că suferă și omul și animalele, dar cel mai mult suferă animalele pentru că ele sunt nevinovate și trebuie respectate pentru că așa e normal, așa e bine”, spune un alt localnic.

Dacă nu vor fi precipitații, oamenii se tem că vor ajunge și mai rău de atât.

„E o criză puternică, anul acesta am resimțit-o la maxim. Cărăm apă cu bidoanele, îl mai rugăm pe domnul primar să ne mai aducă apă cu cisterna. Dacă o să fie secetă așa în continuare de unde apă? Iarna nu ninge, vara nu plouă, foarte greu”, spune o localnică.

Cele mai afectate localităţi din România sunt în judeţele: Botoşani -154 localităţi din care şi municipiul Dorohoi, Vaslui – 60 localităţi, Neamţ – 24 localităţi, Bacău – 18 localităţi, Iaşi – 7 localităţi, Galaţi – 5 localităţi, Olt şi Prahova – 3 localităţi, Suceava – 2 localităţi, Mehedinţi, Vrancea şi Gorj – 1 localitate, potrivit datelor publicate de Agenția Națională Apele Române.

 Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *