Un fost primar din Botoșani a ajuns la închisoare. Acesta a ignorat o hotărâre judecătorească

Fostul primar al comunei Stăuceni, Relu Valentin Burlacu, a ajuns la închisoare după ce a ignorat o hotărâre judecătorească. Burlacu, care a condus Primăria Stăuceni din 2016 până în 2018, când și-a pierdut mandatul, ca urmare a unei condamnări într-un dosar de contrabandă, nu a pus în aplicare o hotărâre prin care a fost obligat la plata unor despăgubiri către cumnatul său.

Totul a pornit în 2017, atunci când, în timpul mandatului său de primar, a vrut să se răzbune pe cumnatul său, Paul Țurcanu, distrugând mașina acestuia. Burlacu a lovit cu un camion, intenționat, mașina cumnatului său. Acuzat de distrugere, fostul primar a primit un an de închisoare. Pentru că avea antecedente penale, magistrații au dispus contopirea pedepselor, astfel încât acesta a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.

În același timp, fostul ales local din Stăuceni a fost obligat, prin aceeași hotărâre judecătorească, la plata unor despăgubiri de 32.000 de lei, pe care a refuzat să le achite.  Cumnatul său a sesizat instanța, iar Judecătoria Botoșani a decis pe 20 februarie că revocă suspendarea executării pedepsei, ceea ce făcea ca Burlacu să ajungă după gratii.

Fostul primar botoșănean a contestat sentința, însă Curtea de Apel Suceava i-a respins, marți, contestația, astfel încât pedeapsa va trebui să fie executată.

Urmareste-ne pe Google News

Sentința din 20 februarie 2024:

Admite cererea având ca obiect „revocare suspendare executare pedeapsă sub supraveghere – art. 583 C.pr.pen.”, formulată de petentul Ţurcanu Paul. În temeiul art. 583 alin. (2) din Codul de procedură penală raportat la art. 96 alin. (2) din Codul penal, revocă suspendarea executării pedepsei rezultante de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare aplicată intimatului condamnat Burlacu Relu Valentin, pronunţată de Judecătoria Botoşani în dosarul nr. 16384/193/2017, definitivă prin decizia nr. 1160/20.12.2019 a Curţii de Apel Suceava. Dispune executarea pedepsei rezultante de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare în regim de detenţie. Menţine restul dispoziţiilor sentinței penale menţionate în paragraful anterior şi care nu sunt contrare prezentei hotărâri. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii, la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare constând în onorariul avocatului desemnat din oficiu (avocat Goraş Marcel – delegaţie nr. 64/2023) pentru intimat, în cuantum de 340 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Botoşani şi rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 20.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziția părţilor și a procurorului prin mijlocirea grefei instan?ei.

Sentința din 20 august 2024:

Respinge excepţia tardivităţii formulării contestaţiei de către petentul Ţurcanu Paul, ca nefondată. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de petentul Ţurcanu Paul, împotriva sentinţei penale nr.222 din 20 februarie 2024 a Judecătoriei Botoşani, pe care o menţine. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de condamnatul Burlacu Relu Valentin, împotriva sentinţei penale nr.222 din 20 februarie 2024 a Judecătoriei Botoşani, pe care o menţine. În temeiul art.276 alin.6 Cod procedură penală, obligă contestatorul condamnat Burlacu Relu Valentin să plătească petentului contestator Ţurcanu Paul suma de 1000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din contestaţie, constând în onorariu apărător. Obligă fiecare contestator să plătească statului câte 100 de lei reprezentând cheltuieli judiciare din contestaţie. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală, astăzi, 20 august 2024.
Document: Hotarâre  669/2024  20.08.2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *