Polițiștii de imigrări din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani au desfășurat, în primele șapte luni ale acestui an, aproximativ 60 de activități specifice de control pentru prevenirea și combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor, precum și pentru implementarea măsurilor de îndepărtare de pe teritoriul țării noastre sau luarea în custodie publică atunci când se impune acest lucru. Șapte străini au fost depistați în situații ilegale, informează printr-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean.
În perioada 1 ianuarie – 31 iulie a.c., polițiștii de imigrări au organizat și desfășurat 56 de activități specifice de control pe linia legalității șederii străinilor pe teritoriul României și a muncii nedeclarate. Aceste activități au inclus verificări operative la reședințele declarate ale străinilor și au fost efectuate atât cu forțe proprii, cât și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, precum Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.
În cadrul acestor controale, polițiștii de imigrări au verificat în aplicația eDAC, aproximativ 350 de persoane. Ca urmare a activităților desfășurate, au fost depistați șapte străini în situații ilegale, iar într-un caz a fost emisă o decizie de returnare.
De asemenea, pentru abaterile constatate au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194 din 2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Pe linia reglementării dreptului de ședere au fost soluționate 2.100 de cereri în perioada analizată. Dintre acestea, 1.150 au fost cereri pentru eliberarea avizului de muncă, iar 950 au fost pentru prelungirea dreptului de ședere, invitații, rezidență UE/SEE/CHE.
Totodată, au fost emise 368 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare (cetățeni ucraineni).
Acțiunile întreprinse de Biroul pentru Imigrări al Județului Botoșani fac parte din eforturile continue ale Inspectoratului General pentru Imigrări de a asigura respectarea legislației privind regimul juridic al străinilor în România și de a contribui la menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, mai precizează IPJ Botoșani.