Doi lucrători de la vama Stânca propuşi pentru arestare preventivă. Vezi ce au descoperit procurorii DIICOT în timpul anchetei

Vama Stanca cu mascatiDoi angajaţi de la Biroul Vamal Stânca- Costeşti au fost reţinuţi în vederea arestării preventive, în urma descinderilor efectuate, vineri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT) Suceava. Cei doi lucrători se numesc Constantin Humă şi Cristian Corneschi, ale căror locuinţe au fost percheziţionate în cursul zilei de vineri. Ei au fost ridicaţi, vineri seară, şi duşi la sediul DIICOT Suceava, unde au rămas. O a treia persoană, un civil, a fost şi ea reţinută de procurori, însă a fost pusă în libertate, primind interdicţia de a părăsi localitatea, respectiv municipiul Botoşani.

Ei sunt cercetaţi pentru constuirea unei grupări transfrontaliere, specializată în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse accizate. Activitatea grupării formată din cetăţeni români şi moldoveni a fost sprijinită- potrivit DIICOT- de nouă vameşi din cadrul Biroului Vamal Stânca – Costeşti, judeţul Botoşani. VIDEO de la percheziţie

Constantin Humă a fost ridicat de la sediul Biroului vamal Stânca, unde, în timpul percheziţiilor, i s-a verificat biroul, dar şi maşina personală. Ulterior, el a fost adus la Botoşani, unde deţine o hală pe strada Pacea. Anchetatorii au găsit aici, în momentul descinderii, 150 de litri de motorină, despre care se presupune că ar proveni din Republica Moldova.

Cel de-al doilea angajat al vămii, Cristian Corneschi, este şofer la Biroul vamal Stânca. El este- se pare- capul reţelei. El prelua ţigările de contrabandă din vamă, le aduce la Botoşani şi le împărţea cu ceilalţi vameşi implicaţi şi cu cei trei civili. Percheziţia efectuată la domiciliul său a arătat practic acest lucru. Oamenii legii au descoperit în maşina Vămii, care era parcată în faţa locuinţei sale, de pe strada Armeană 7, nu mai puţin de 1.187 pachete de ţigări de contrabandă.

Procurorii DIICOT au confirmat începerea urmăririi penale şi în cazul fratelui vameşului Andrei Cristian Corneschi. Este vorba de Corneliu Corneschi, care este ofiţer la Serviciul Român de Informaţii. În urma unei percheziţii în casa acestuia (situată vis-a-vis de a fratelui său), anchetatorii au descoperit 59 de pachete de ţigări de contrabandă şi cantităţi importante de alcool din Republica Moldova. Ceea ce este şi mai grav este faptul că în casă au fost descoperite echipamente electronice de scanare şi interceptare, pe care ofiţerul SRI le utiliza pentru protecţia grupului infracţional. El este cercetat în stare de libertate.

În timpul descinderii din vamă, procurorii, dar şi lucrătorii de la Autoritatea Naţională a Vămilor, veniţi de la Bucureşti, au făcut un inventar a tuturor bunurilor din magaziile Vămii Stânca. Surpriza a fost uriaşă, oamenii legii găsind aici peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă, care se aflau în spaţiile Vămii fără a avea documente justificative. Se pare că marfa era confiscată şi neînregistrată, iar din magaziile vămii erau preluate de şoferul vameş Cristian Corneschi şi transportate la Botoşani. Aici totul se petrecea cu complicitatea celorlalţi şapte vameşi, cercetaţi şi ei în acelaşi dosar.

Surse din rândul anchetatorilor, susţin că, până în acest moment, şeful Vămii Stânca, Ionel Ungureanu, nu are nicio implicare în afacerile subordonaţilor săi.

Potrivit anchetatorilor, în urma percheziţiilor efectuate la 14 locaţii, dintre care două în municipiul Doroohoi şi 12 în municipiul Botoşani, echipele de control au ridicat 20.805 pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, sume de bani în lei şi valută, carburant, telefoane mobile, cartele SIM, băuturi alcoolice ambalate şi vrac. De asemenea, au fost ridicate patru autovehicule şi şapte unităţi de calculator. În acest dosar, 13 persoane sunt suspectate de abuz în serviciu contra intereselor publice, constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă

Vameşi de la Stânca, reţinuţi după percheziţii de peste 12 ore

Vamesi de la Stinca-Costesti, ridicati de DIICOT

Percheziţie a procurorilor DIICOT Suceava şi în garajul unui vameş. Vezi ce căutau anchetatorii

Procurorii DIICOT au descis, vineri după-amiază, şi în Vama Stânca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *