FOTO Cea mai înaltă distincției a Mitropoliei, oferită de ÎPS Teofan protopopului de Săveni. Alți doi preoți au fost hirotesiți

Cea mai înaltă distincției a Mitropoliei a fost oferită, sâmbătă, de ÎPS Teofan protopopului de Săveni, Constantin Macuc. Sâmbătă, la Parohia Mândrești – Ungureni din județul Botoșani, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii localității, locaș pus sub binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Spre finalul slujbei, pentru jertfa și strădania de care a dat dovadă, pr. protopop Constantin Macuc, fost paroh al acestei comunități a primit din partea IPS Teofan cea mai înaltă distincției a Mitropoliei, „Crucea Moldova”. Totodată, pr. Mihai Axinte care a păstorit această comunitate până în anul 2022 a primit hirotesia întru iconom stavrofor, iar actualul preot paroh, pr. Cristian Cripner, hirotesia întru iconom. De asemenea, susținătorii parohiei au primit din partea ierarhului distincții de vrednicie, potrivit Doxologia.ro

Între anii 2002-2024 a fost zidită și înfrumusețată biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a Parohiei Mândrești, comuna Ungureni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.

În anul 2002, la inițiativa și sub coordonarea preotului Constantin Macuc, a fost începută zidirea unui nou locaș de închinare, biserica veche fiind afectată de alunecările de teren.

Sfântul locaș este construit în stil tradițional moldovenesc, având o lungime de 18 m, o înălțime de 16 m și o lățime de 8 m la abside, fiind împărțit în trei spații, altar, naos și pronaos, la care se adaugă un pridvor. Zidurile sunt din cărămidă mică, pe fundație din beton, cu învelitoare din tablă zincată, iar geamurile sunt realizate din lemn stratificat.

Biserica a fost pictată în timpul păstoririi preotului Mihai Axinte, între anii 2015-1022, în tehnică frescă de către pictorul bisericesc Vlad Anuță din Botoșani, fiind împodobită și cu o catapeteasmă lucrată din lemn de stejar.

Începând cu anul 2023, prin strădania preotului Cristian Cripner, s-au finalizat lucrările exterioare, iar biserica a fost primenită pentru slujba de târnosire, arată sursa citată.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *