Măsuri dispuse după cazul de rabie înregistrat la un câine într-o localitate din Botoșani. Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit de urgență

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit de urgență, astăzi, pentru a stabili măsuri în cazul de rabie la un câine înregistrat în comuna Coțușca. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Botoșani spun că analizele de laborator au confirmat că animalul era infectat cu rabie și că s-a dispus imediat vaccinarea tuturor câinilor din zonă.

Câinele turbat este unul comunitar, fără stăpân și care nu este microcipat.

S-au vaccinat în zonă 82 de câini și șapte pisici. Continuăm cu vaccinarea antirabică și facem ancheta pentru a vedea de unde provine câinele, sursa de infectare, care, în general, este vulpea. (…) UAT Coțușca și celelalte UAT-uri vor verifica dacă există pe teritoriul acestora câini fără stăpân, astfel încât să fie colectați, să-i păstrăm într-un adăpost, să-i urmărim în următoarele zile, dacă există o evoluție sau semne care să indice prezența rabiei”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul DSVSA Botoșani.

Suplimentar se va informa populația referitor la focarul de rabie, astfel încât fiecare cetățean să poată comunica dacă apar  animale cu un comportament modificat, care ar putea indica prezența rabiei.

De asemenea, pentru a preveni răspâneirea virusului a fost instituită o zonă de restricții care cuprinde Coțușca, cu toate localitățile, UAT Viișoara, cu toate localitățile, comuna Mileanca cu localitatea Codreni, comuna Mitoc cu localitatea Horia, comuna Rădăuți Prut cu localitatea Miorcani și Adășeni.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *