FOTO Descoperiri arheologice importante într-o localitate din Botoșani. Au o vechime de peste șase mii de ani

Muzeul Județean Botoșani desfășoară în această perioadă cercetări arheologice sistematice în cadrul așezării aparținând culturii Cucuteni de la Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni. Proiectul de cercetare se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, Liceul Tehnologic Elie Radu Botoșani și Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă. La cercetări participă și studenți din centrele universitare de la Iași și Cluj-Napoca. Cercetările sunt sprijinite de Primăria comunei Stăuceni.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Botoșani, cercetările din această campanie au ca obiectiv elucidarea sistemului de construcție a unei clădiri de mari dimensiuni, precum și prelevarea unor probe pentru analize interdisciplinare.

„Încă din primele zile s-a dezvelit podeaua clădirii, iar materialele ceramice nu au întârziat să apară. Așezarea se încadrează în faza Cucuteni A3, având o vechime de peste șase mii de ani. Cercetările de la șantierul arheologic de la Stăuceni-Holm, jud. Botoşani, furnizează deja rezultate interesante. Vase miniaturale și o statuetă zoomorfă reprezentând probabil o ovină ne-au încununat efortul depus pentru curățarea podelei cucuteniene”, precizează reprezentanții unității muzeale.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *