Un scandal din trenul Iași- Dorohoi, tranșat de instanță. Adolescent de 17 ani judecat după ce a sărit să-și apere fratele de bătăușii satului

La doar 17 ani, un tânăr din Movileni a ajuns în fața judecătorilor după ce a sărit în ajutorul fratelui său. Puțin a lipsit ca intervenția sa să se soldeze cu moartea unui om. În pofida gravității acuzației, judecătorii au fost îngăduitori. Victima nu era chiar ușă de biserică. Pe 24 iunie anul trecut, trei frați l-au abordat în trenul Iași – Dorohoi pe A.B. Sub pretextul că acesta avusese un conflict cu unul dintre frați, l-au lovit și l-au imobilizat la podea până la intervenția unei persoane din tren, care le-a cerut să se liniștească. Și-a făcut apariția și conductorul trenului, care i-a trimis pe toți la locurile lor, scrie ziaruldeiasi. Cei patru implicați în conflict și un prieten al lui A.B. au coborât din tren la Potângeni. Aici, cele două grupuri s-au îndreptat spre sat pe același drum, înjurându-se și amenințându-se.

S-au întâlnit din nou în același tren Iași – Dorohoi

După două zile, în seara zilei de 26 iunie, A.B. se întorcea acasă cu același tren, în care se afla și C.T., unul dintre frații cu care se confruntase în primul incident. Temându-se de o reeditare a conflictului, mai ales că C.T. era cunoscut în sat ca o persoană violentă, A.B. și-a sunat fratele, M.B., să vină să-l aștepte la gară. M.B. l-a sfătuit să nu coboare pe peron, ci pe partea cealaltă, spre câmp, pentru a evita o întâlnire cu C.T. S-a întâmplat însă ca și acesta să aibă aceeași idee. Așteptându-și fratele să coboare din tren, M.B. s-a îndreptat spre C.T., întrebându-l de ce s-a luat de el. C.T. i-a răspuns că nu are timp de el și să-l lase în pace, după care s-a întors brusc și l-a lovit pe M.B. cu pumnul în față. Băiatul nu s-a lăsat nici el mai prejos, ci a scos din buzunar un briceag cu care și-a lovit adversarul, lovindu-l în picior. C.T. nu a continuat conflictul. A urcat în căruța unui consătean, care venise să-și aștepte soția, și i-a cerut să-l ducă acasă, pentru că M.B. l-a tăiat la picior.

Lovitura dată la întâmplare de adolescent fusese de fapt destul de gravă. Lama penetrase coapsa stângă a tânărului în zona inghinală, tăind artera femurală și vena de sub aceasta. C.T. a ajuns la spital, în șoc hemoragic, medicii reușind totuși să-i salveze viața.

Provocarea, ca circumstanță atenuantă

M.B. a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor. Băiatul și-a recunoscut fapta, povestind în detaliu circumstanțele evenimentului. În favoarea lui, magistrații Tribunalului au reținut provocarea, ca circumstanță atenuantă. Victima era cunoscută ca fiind o persoană violentă, iar incidentul se produsese ca o urmare a celui precedent, când victima îl agresase pe fratele lui M.B.

„În acest context este credibilă starea de temere insuflată fratelui inculpatului şi inculpatului. Astfel, având în vedere starea conflictuală anterioară existentă între cei doi, precum și atitudinea persoanei vătămate, care l-a lovit pe autor cu pumnul în zona capului, este justificată reţinerea circumstanţei atenuante prevăzute de art. 75 alin. 1 lit. a C.pen. (provocarea, n.r.), aspectele menţionate fiind de natură să cauzeze inculpatului minor o stare de puternică tulburare şi emoţie, astfel încât nu a fost capabil să se abţină de la ripostă”, au reținut judecătorii.

Aceștia au apreciat și faptul că pe parcursul anchetei, M.B. se interesase constant de starea de sănătate a victimei, regretând sincer cele întâmplate. Nu-și imaginse că l-ar fi putut răni atât de grav. Magistrații au optat în cazul lui pentru o simplă măsură educativă, cea de supraveghere zilnică pe durata a șase luni. Supravegherea va fi făcută chiar de tatăl băiatului, sub îndrumarea Serviciului de Probațiune. În sarcina lui M.B. a fost stabilită și obligația plății unor daune morale de 25.000 lei către C.T. și a 28.400 lei către Spitalul de Copii, reprezentând costul spitalizării acestuia. Pronunțată miercuri, sentința Tribunalului poate fi contestată în fața Curții de Apel.

 

Urmareste-ne pe Google News

O mare fabrică din Botoşani, abandonată de proprietar şi sancţionată de Primărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *