Schimbări în școli din septembrie. Ce-i așteaptă pe elevi în noul an școlar

Din toamnă vor fi reguli mult mai stricte pentru elevi. Nu vor mai putea folosi telefoanele mobile în timpul orelor, iar nota la purtare va fi trecută în catalog.

Iar dacă sunt neascultători, vor fi trimiși într-o sală separată, asemănătoare sălii de detenție din sistemul de învățământ american. Aceste prevederi se regăsesc în statutul elevului și regulamentul școlilor, care vor intra în vigoare din luna septembrie.

Telefonul mobil va fi interzis în timpul orelor – cu excepția utilizării lui în scop educativ, cu acordul profesorului. Fiecare unitate de învățământ va decide cum va gestiona această situație. Cert este că, atunci când elevul nu respectă interdicția, telefonul lui poate fi reținut până la finalul zilei și predat părintelui.

Elev: „Nu e ceva nou deoarece profesorii ne puneau să le punem într-o cutie, nu mă deranjează așa mult. Nu știu cum să zic, în unele ore nici nu făceam chestii extrem de grele și unele persoane terminau și după stăteau pe telefoane, și tot îi deranja asta.”

Reporter: „Ai avut colegi care foloseau telefonul ca să pună muzică, să se uite la filme?” 

Elev: „Da, da. Și eu, mai ales când eram mai mic, dar de asta există reguli în școli, dacă deranjezi clasa te dă afară sau îți confiscă telefonul.”

În alte țări, regulile sunt mult mai stricte. În Marea Britanie, de exemplu, elevii nu au voie cu telefonul mobil nici în incinta școlii.

De asemenea, în noul statut al elevului și în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar sunt prevăzute și scăderea notei la purtare, dar și introducerea unei săli speciale. Acolo pot fi trimiși elevii care deranjează ora.

La finalul fiecărui modul de învățare, elevul va primi o notă la purtare. La sfârșit de an școlar se calculează media acestei note. Media scade cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate. În cazul în care un elev deranjează ora de curs, profesorul poate decide ca acesta să meargă într-o altă sală, asemănătoare cu sălile de detenție din școlile americane. Elevul ar trebui să fie supravegheat și nu va primi absență.

Rafaela Barac-Bologa, vicepreședinte CNE: Camera de detenție, de exemplu, noi nu am fost de acord cu ea, totuși a fost implementată, nu există control al elevului… când știi că poți să mergi la școală și să lipsești de la oră fără să ți se pună absență doar pentru că te-ai comportat neadecvat, e fix ce nu am propus noi.”

La capitolul sancțiuni, elevilor li se poate suspenda dreptul de a primi bursă în anul respectiv, sau pot fi suspendați sau exmatriculați – cu sau fără drept de înscriere în aceeași școală sau în altă unitate de învățământ. Cei cu posibilitate de reînscriere, pot primi consiliere școlară sau psihologică, noteaza ProTV.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *