Mulți dintre românii care au ghivece cu flori sau plante ornamentale pe scara blocului nu știu că fapta este interzisă prin lege. Ce amenzi riscă.
Multe persoane aleg să înfrumusețeze spațiul comun din imobile cu tot felul de flori și plante ornamentale, dar gestul este pedepsit de lege.
Foarte mulți locatari de la bloc fac acest gest care le poate aduce amenzi de sute de lei. Aceștia pun plante în ghiveci pe scara blocului, din dorința de a face ca spațiul să fie unul mai primitor. Din păcate, acest lucru poate fi sancționat de primărie sau de asociație dacă vecinii fac plângere.
Nu mulți știu că florile în ghiveci nu ar trebui să fie așezate pe scara blocului dacă unul dintre vecini nu este de acord cu prezența lor. Dacă un locatar face plângere spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucționează evacuarea rapidă a locatarilor în caz de urgență, persoana care le-a așezat poate fi amendată. Amenda pentru încălcarea acestei legi este de 400 de lei.
Amenzi și pentru modificarea spațiului verde din fața blocului
Mulți locatari care locuiesc la bloc cred că spațiul verde le aparține. Mai mult, aceștia plantează în acest spațiu copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. Modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni grave.
Cei care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni, care pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală.
Legea 196/2018 stabilește sancșiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Așadar, amenzile pot varia între 500 și 10.000 de lei. Asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. Cele care au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor sunt primăriile de sector sau din localități.
Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietare privată sau publică, dar, în majoriatea cazurilor acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.
Românii care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Orice locatar poate contribui la menținerea spațiului verde din fața blocului, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari, scrie RomaniaTV