Pacient în vârstă de 13 ani, cu o formă severă de hipospadias, operat cu succes în Spitalul Arcadia

 

Dr. Adnana Dina Toma Jaramani, medic primar Chirurgie pediatrică, Arcadia

Hipospadiasul reprezintă o malformație peniană complexă, cu care se nasc unii băieți, care poate interfera cu urinatul și ulterior cu activitatea sexuală în viața de adult, în asociere cu un aspect inestetic.

De regulă, la pacienții la care sunt necesare operații chirurgicale corectoare, se intervine în primii ani de viață, până când copilul intră în colectivitate. Din păcate, în anumite situații, aceste intervenții chirurgicale sunt temporizate, pacienții ajungând să aibă atât probleme de natură fiziologică, cât și psiho-emoțională.

 

În Spitalul Arcadia a fost operat un pacient în vârstă de 13 ani, cu o formă severă de hipospadias, la care orificiul urinar era în apropierea testiculelor (și nu în vârful penisului, cum este normal), cu încurbare peniană severă și piele asimetrică, inestetică, pacientul fiind nevoit să urineze din șezut, și nu din picioare, cum ar trebui la această vârstă.

Dr. Adnana Dina Toma Jaramani, medic primar Chirurgie pediatrică: „Intervenția chirurgicală a fost una dificilă, a durat câteva ore și s-a desfășurat sub anestezie generală. Reconstrucția peniană s-a finalizat prin crearea unui penis de aspect normal, drept, cu orificiul prin care urinează pacientul în poziție fiziologică și cu un aspect bun al pielii. Pacientul a fost externat a doua zi după intervenție, menținând o sondă urinară pentru câteva zile pentru a evacua urina până la vindecarea uretrei nou create (tubul prin care se evacuează urina din vezică). Dată fiind vârsta mare, recuperarea a fost una mai dificilă, cu disconfort în postoperator, însă cu ajutorul medicației recomandate, simptomatologia a fost ținută sub control.”

La aproape doi ani de la operație, pacientul urina normal, din picioare, avea erecții fără dificultate, un penis drept, iar aspectul estetic era unul foarte bun.

 

Hipospadiasul este o afecțiune care se urmărește pe termen lung, din cauza multiplelor complicații care pot apărea imediat în postoperator, dar și la distanță în ani.

Este foarte important ca diagnosticul de hipospadias să fie stabilit corect în primele luni de viață, iar în situațiile în care sunt necesare intervenții corectoare, acestea să se efectueze în primele 6-18 luni sau până la vârsta la care copiii merg la creșă și grădiniță.

Implicațiile unui hipospadias neoperat sau operat incorect sunt atât de natură estetică, cu posibilă afectare psiho-emoțională, dar pot interfera și cu urinatul, respectiv funcțiile sexuală și reproductivă în viața de adult.

 

Este important ca atunci când se suspectează un astfel de diagnostic, pacientul să fie direcționat către un centru de chirurgie pediatrică, cu medici specializați pe această patologie vastă si foarte dificilă.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *