Ca în Evul Mediu! Jumătate dintre gravidele din Botoșani nu merg la medic în timpul sarcinii. „Sunt mai mulți factori, dar ignoranța în primul rând”

În România multe femei își poartă sarcina aproape ca în evul mediu. Nu merg la nicio consultație, nu fac analize și nici ecograf. Iar aceasta este una dintre cauzele principale ale nașterilor premature dar și a morții infantile în România. Mortivele principale sunt sărăcia și ignoranța.

Din multe privințe, în România se trăiește aproape ca în evul mediu. Mai ales în zonele rurale din nord-estul României, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa. Iar cel mai bun exemplu, este modul în care femeile, mai ales din mediul rural, tratează sarcina, evident cu multe consecințe care ne plasează în tot felul de topuri ale rușinii la nivelul Uniunii Europene. Numai în județul Botoșani, de exemplu, aproape jumătate dintre viitoarele mame nu merg la medic în timpul sarcinii. Nici măcar pentru un banal consult. Și asta în condițiile în care o parte din investigațiile de bază sunt decontate de statul român, scrie Adevarul. În aceste condiții nu cunosc riscurile în momentul nașterii, starea de sănătate a fătului, eventualele probleme care ar putea fi evitate printr-un banal tratament și nici măcar momentul estimativ al nașterii, bazat pe evoluția fătului. La fel ca acum două secole în urmă.

Ignoranța, principala cauză

Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea din Botoșani spune că numărul de gravide cu sarcinile nemonitorizate de un medic este destul de mare. Aproape jumătate dintre nașteri sunt de la aceste mame. Nu cunosc sexul copilului, nici măcar luna în care se află sarcina și momentul aproximativ la care s-ar aștepta să nască. Evident, nu știu nimic despre starea de sănătate a fătului. În plus, nu cunosc nimic despre starea lor de sănătate dar și tipul de sarcină, dacă se impune naștere naturală sau cezariană.  „Procentul de nașteri a mamelor care nu au fost niciodată la medic, sau au fost doar o singură dată este în continuare ridicat. Un număr foarte mare de nașteri, undeva aproximativ 30-40% dintre nașteri, la Botoșani, sunt din sarcini care sunt nedispensarizate sau parțial dispensarizate( n.r. adică nu au fost la controale medicale periodice).”, spune neonatologul Carmen Zaboloteanu.

Iar printre principalele cauze sunt ignoranța și sărăcia. În primul caz, femeile nu au o educație sanitară minimă pentru a conștientiza importanța analizelor și controalelor medicale în timpul sarcinii, spune medicul botoșănean. În multe cazuri este vorba și de mame minore. „Sunt mai mulți factori, dar ignoranța în primul rând. Sunt persoane care nu doresc, nu sunt interesate, au carențe de educație sanitară. Ar fi ușor să vină cu trimitere de la medicul de familie în ambulatoriu, serviciile sunt gratuite. Se face internare de zi și atunci s-ar face un pachet de investigații pentru sarcină. Dar procentul mai mare este a celor care zic că bunica, mama, nu au fost niciodată la medic și a fost totul ok. Și merg și ele pe aceeași idee.”, spune Carmen Zaboloteanu.

Culmea, s-a încercat oferirea unui pachet lărgit de investigații gratuite, dar nu sunt doritoare. Adică nu vin să se consulte, nici măcar gratuit. „S-a încercat lărgirea pachetului pentru analize mai complexe, dar este foarte greu pentru că adresabilitatea este mică.”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *