Descoperire arheologică fascinantă la Botoșani! Face parte din una dintre cele mai interesante colecții

Una dintre cele mai interesante colecții de piese descoperite în număr mare pe suprafața așezării cucuteniene de la de la Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni, județul Botoșani, o formează statuetele care reprezintă corpul uman (antropomorfe).  Muzeul Județean Botoșani, în pregătirea campaniei de cercetare arheologică din anul 2024, prezintă  o piesă a zilei, care are o vechime de 5800-5600 de ani.

Din statueta feminină se pastreaza jumatatea superioară, capul, trunchiul și umerii, fiind ruptă din zona taliei. Partea păstrată a fost modelată dintr-o singură bucată de lut. Capul este conic, situat in directa prelungire a corpului, avand un gât mic stilizat. Nu există trăsături faciale reprezentate. Trunchiul este plat, de secțiune ovală, cu silueta zveltă. Bratele sunt de tip amorsă, realizate prin presarea argilei din laterale. Umerii sunt orientați în lateral.

Statueta are aplicat un colier în formă de eșarfă ușoară înconjurând lejer gâtul, cu capetele libere pe partea frontală. Sub bucla din mijlocul pieptului este aplicat un mic bulgăre circular de lut, reprezentând probabil un pandantiv sau un medalion circular care atârnă. Pe abdomen, în locul unde de obicei este reprezentat ombilicul, se află o altă aplicație plastică, de formă dreptunghiulară, cu interior pliat, păstrată doar parțial.

Lutul folosit la realizarea statuetei este de bună calitate, din pastă fină, bine frământată, amestecată cu nisip. Suprafața a fost bine netezită. Arderea s-a făcut în atmosferă oxidantă, rezultând o culoare cărămizie.
Locul descoperirii: Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni. Descoperit la suprafață de Carsten Mischka, Adela Kovács și Alexandru Ciobanu în 12.10.2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *