Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc la Zilele Nordului în primul weekend din august. Ce artiști vor urca pe scenă

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna Amară sau Norzeatic & Qinta Spartă.

Nordul Moldovei se pregătește din nou de turiști și de festival: a unsprezecea ediție a Zilelor Nordului va avea loc la Darabani în perioada 1-4 august. Festivalul va găzdui 50 de evenimente cu 10 trupe și 50 de invitați speciali, precum și evenimente remarcabile precum Maratonul Nordului, Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc și Forumul Orașelor Mici din România.

Accesul este gratuit la concertele și evenimente desfășurate în oraș, în timp la cele din Poiana Teioasa intrarea se face pe bază de abonament (125 de lei) sau bilet de zi (60 de lei pentru vineri și pentru sâmbătă, 30 de lei pentru duminică). Accesul în campingul festivalului costă 60 de lei pentru cei care vin cu propriul cort, iar organizatorii pun la dispoziție și corturi preinstalate, zonă pentru rulote și alte facilități. Bilete și abonamentele sunt disponibile pe www.zilelenordului.ro și pe platforma IaBilet.

 Muzică, film, teatru, artă în spațiul public

Pe scenele ZN vor urca în acest an  Alternosfera, Luna Amară, Norzeatic & Qinta Spartă, Impex, Jazzybit, The Kryptonite Sparks, Frate Gheorghe, Melting Dice, Bogdan Vaida, Hanu’ cu Bragă, Tzuc, Vamanu, Alex HD, Arhaic Beats și Centrul Întreg & Mycelar Collective.

Secțiunea de cinematografie cuprinde filmele „Libertate”, despre Revoluția din 1989, cel mai premiat la Premiile Gopo, documentarul „Nasty” despre viața și cariera lui Ilie Năstase, „Zile Perfecte” al lui Wim Wenders și producția „De ce mă cheamă Nora cînd cerul meu este senin”, povestea poetei Nora Iuga. Regizorul Tudor Giurgiu (Libertate, Nasty), actorul Ionuț Caras (Libertate) și producătoarea Carla -Maria Teaha (Nora), vor fi prezenți la festival pentru a dialoga cu spectatorii la finalul proiecțiilor.

Festivalul propune și patru spectacole de teatru: „Acrobații” de David Schwartz, despre viața unor profesori de la țară, cu Katia Pascariu în distribuție, „Oglindă neagră” după Luigi Pirandello, one-man show cu actorul Ionuț Caras de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, și spectacolele adolescenților din trupele Atelierul de Teatru din Botoșani („Party for winners”, după „Dineu cu proști” de Francis Veber) și Orfeu din Darabani („Micuțele doamne”, după cartea Louisei May Alcott).

Artiștii Harcea Pacea & Ana Octavia și Thea & Monk Ink revin la Zilele Nordului pentru a realiza noi lucrări de artă stradală în oraș, în timp ce artistul basarabean Pavel Brăila este prezent în festival cu o lucrarea video „Nava”, prezentată anterior la Documenta, unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană din Europa.

Dezbateri, ateliere și consultări publice

Întâlnirile Nordului dezbat în acest an tema „hotar, hotărîre – cine și cum alege hotarul pentru cine sîntem”, o discuție despre identitatea colectivă a comunităților mici din România și a societății în general. Invitații întâlnirilor sunt jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș și coordonatoarea Organizației de Management al Destinației „Țara Dornelor” Mihaela Cotârță (vineri), regizorul Tudor Giurgiu, rectorul Mihai Dimian al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, actrița Katia Pascariu și producătoarea Carla Teaha (sâmbătă), Monica Felea, manager cultural și distribuitor de film, bucătarul Mircea Groza, exploratorul George Vlad și antreprenorul Vlad Iftime (duminică).

#ZN11 vine și cu o ofertă bogată de ateliere de teatru și muzică susținute de actorii Diana Buluga, Tavi Voina și Jo Brăilescu și de muzicienii de la Cercul Întreg și Arhaic Beats, dar și te lifestyle și working style cu Dragoș Pătraru (Starea Sănătății) și Doru Șupeală (Creativitate și Inovație). Atelierelor deschise tuturora li se adaugă o serie de activități pentru copii și familii, găzduite în fiecare zi de festival în Piața Nordului și la Casa de Cultură.

Noutățile ediției: Piața Nordului și Forumul Orașelor Mici din România

Parcarea centrală a orașului Darabani se închide pentru mașini și redevine a oamenilor în cadrul unui proiect de reconversie temporară numit Piața Nordului, un exercițiu de reimaginare a spațiului public. Pentru o săptămână, vechea parcare se transformă în spațiu verde, loc de joacă și loc de întâlnire, o adevărată agora a orașului unde vor avea loc Întîlnirile Nordului, consultări publice cu cetățenii și activitățile pentru copii și familii.

Pentru prima oară, festivalul va găzdui Forumul Orașelor Mici din România, eveniment dedicat dezvoltării locale durabile în orașele sub 50.000 de locuitori. La Forum sunt așteptați să participe primari, viceprimari, urbaniști și responsabili de investiții din 25 de astfel de comunități din România. Forumul beneficiază de prezența Ministrului Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului, a Secretarului de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Ovidiu Cîmpean și al Directorului Liviu Băileșteanu din Ministerul Dezvoltării. De asemenea, între speakerii evenimentului se numără Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior al Băncii Mondiale, Monica Hajda-Zavog, directoare în cadrul ADR Nord-Est, arhitecții Șerban Țigănaș și Eugen Pănescu și experți din cadrul Universității București și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și din cadrul Urbanize Hub. Între primarii care vor lua cuvântul se află Nicolae Moldovan (Beclean, Bistrița-Năsăud), Adrian Popoiu (Siret, Suceava) și Relu Tîrzioru (Săveni, Botoșani).

Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc și alte evenimente speciale

 Între evenimentele speciale ale ediției se mai numără și cele două competiții sportive din cadrul Maratonului Nordului (MTB Dersca și Teioasa Trail), la care participă sute de sportivi amatori din toată țara, precum și întâlnirea Cord a foștilor voluntari Nord.

Duminica festivalului e zi de petrecere în Poiana Teioasa, cu concerte de muzică tradițională (Hanu’ cu Bragă, Arhaic Beats, Cercul Întreg & Mycelar Collective) care însoțesc o nouă ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc, la care sunt așteptate să concureze echipe din toată țara, în prezența invitatului special Mircea Groza, bucătar și culegător de rețele vechi românești.

Tot duminică are loc un eveniment dedicat Centenarului Lucian Valea, poetul născut acum o sută de ani care a marcat soarta Nordului țării cu o poveste demnă de clasicul hollywoodian Dead Poets Society, iar ziua se închide cu un DJ Set în premieră al exploratorului George Vlad, care a lucrat la sunetul Dune II și care aduce la ZN Muzica Lumii, așa cum a descoperit-o în călătoriile sale de pe glob, urmată de o proiecție de video mapping pe Conacul Balș realizată de elevii Liceului de Artă Ștefan Luchian din Botoșani și coordonată de Andrei Cozlac de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași.

 Despre festival

Zilele Nordului este un festival cultural unic în peisajul românesc, cu o agendă complexă de concerte, evenimente culturale și intervenții artistice și comunitare prin care dezvoltă comunitățile mici din regiunea de nord a Moldovei.

Aflat la a unsprezecea ediție, festivalul a lucrat până acum cu peste 2000 de voluntari din regiune, unii rămași acasă și alții stabiliți în alte locuri din țară și din străinătate, pe care îi reconectează prin intermediul culturii pentru a le da posibilitatea să se implice în dezvoltarea regiunii natale. Împreună, voluntarii Nord au creat în primul deceniu de muncă zece ediții de festival și peste 500 de evenimente culturale, au contribuit la renovarea de școli, case memoriale și spitale, la crearea de infrastructură culturală nouă în regiune și au influențat în mod semnificativ dezvoltarea unui spirit civil și comunitar înnoit, precum și a unui brand pe măsură pentru regiune.

Festivalul este organizat de către Asociația Nord cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani, al Administrației Fondul Cultural Național, al Banca Transilvania, Caraiman, Kaufland, Iulius Mall Suceava, Cadasplan, Vestra, Farmec și al altor companii din regiunea de Nord.

Programul și detaliile complete se găsesc pe www.zilelenordului.ro.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *