Peste 2.500 de ajutoare de deces acordate de Casa Județeană de Pensii Botoșani, în prima jumătate a anului. Cât este ajutorul de deces în 2024

Casa Judeţeană de Pensii Botoșani a decontat, în prima jumătate a anului, ajutoare de deces de peste 18,7 milioane lei. Potrivit reprezentantilor CJP,  pana cum au fost solicitate si acordate, in total, 2.554  ajutoare de deces, din care 2.372 pentru pensionari, in suma totala de 17.704.715 lei ( pentru o parte dintre beneficiari acordându-se doar jumatate din suma, pentru decesul unui membru de familie) și 182 pentru asigurati, in suma totala de 1.057.777 lei.

Suma totala acordata a fost de 18.762.492 lei. Pentru anul 2024, prin Legea bugetului de asigurari sociale de stat, a fost stabilit un nivel al cuantumului  ajutorul de deces de 7.567  lei.

Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Se consideră membru de familie soţul; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.  Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul amintit mai sus.

Urmareste-ne pe Google News

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *