VIDEO Măsura luată pentru șoferii care au condus în ultimii ani sub influența alcoolului. Anunțul făcut, astăzi, de șeful Poliției Rutiere Botoșani

Șoferii care au condus în ultimii ani sub influența băuturilor alcoolice și au fost condamnați ori sancționați pentru asta și apar în baza de date a Poliției vor fi automat testați atunci când sunt opriți în trafic de polițiști, chiar și pentru un control de rutină.

Potrivit șefului Poliției Rutiere Botoșani, Teodor Orhei, în cazul în care șoferul refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de alcool, acestuia i se va ridica permisul. Sunt vizați șoferii care au sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice, au fost condamnati definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, au consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, au refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice.

De asemenea, sunt testați și șoferii care au în mașini recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive; au un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

„Conducătorii auto sunt testați obligatoriu pentru consumul de băuturi alcoolice în situația în care în bazele de date rezultă că acesta a mai fost condamnat anterior sau depistat conducând autovehicule sub influența alcoolului sau drogurilor în situația în care în autovehicul găsim recipiente de băuturi ori substanțe interzise”, a declarat șeful Poliției Rutiere Botoșani, comisar șef de poliție Teodor Orhei.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *