FOTO Conacul din Botoșani considerat monument unicat în țară. A aparținut unei familii extrem de bogate

Unul dintre cele mai frumoase conace urbane de la începutul secolului al XX-lea este casa fostului ispravnic de Botoşani, Ştefan Silion. Imobilul, o bijuterie arhitectonică, este probabil singura locuinţă în stilul „rebel Seccesion” din Moldova, şi reprezintă crezul artistic al proprietarului, un îndrăgostit de artă. Astfel, Casa Silion este considerată un monument Unicat în ţară.

Despre familia Silion se știe că era una dintre cele mai bogate familii boiereşti din oraş. În urma lor, au rămas câteva conace de la ţară, dar şi Casa Silion, aflată într-o frumoasă zonă a oraşului în acea perioadă, o zonă liniştită, cu puţine case şi grădini mari.

Cel care a ridicat-o, Ştefan Silion este unul dintre cei trei fii ai spătarului Toader Silion. Acesta ajunsese la sfârşitul secolului al XIX-lea, la rangul de ispravnic şi deţinea o avere importantă, ceea ce i-a permis să ridice o astfel de construcţie.

Casa, construită în jurul anului 1900, era o adevărată operă de artă, cu fântână arteziană, statui, parc şi faţadă în stilurile avangardiste ale începutului de veac. Fiind nod comercial, populat cu negustori bogaţi de origini diferite, precum evrei, armeni, greci etc…, dar şi cu familii boiereşti româneşti de renume, Botoşaniul a fost înţesat cu bijuterii arhitectonice, unele putând fi admirate şi în prezent. Momentan, Casa Silion este proprietate privată, potrivit Centrului Naționale de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *