Situație disperată într-o localitate din județul Botoșani. „La noi apa nu mai ajunge, că se termină în celelalte sate”

foto: Guliver/Getty Images

Situație disperată într-o localitate din județul Botoșani din cauza secetei. La Frumușica sunt probleme cu apa nu doar în perioade precum cea de acum, ci și primăvara sau toamna.

Primarul Constantin Bălășanu explică pentru Romania Liberă: „Conducta de apă care vine de la Botoșani spre Flămânzi (o localitate din apropiere, n.r.) este subdimensionată. Cândva, ea alimenta doar câteva blocuri din Flămânzi, acum, la ea s-au înțepat și celelelate comune din zonă. La noi apa nu mai ajunge, că se termină în celelalte sate”.

Problema apei din Frumușica a fost dezvăluită de Europa Liberă încă din septembrie 2022, atunci când arătam cum rețeaua de apă prin care nu curge apă ajunsese deja la porțile a trei sferturi din gospodării.

Cu țeava în fața porții, locuitorii din comuna Frumușica erau nevoiți atunci să bea apă din puținele fântâni sau cișmele care nu secaseră, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică stabilise că apa nu este bună de băut.

S-a schimbat ceva de atunci și până acum?

Nu”, răspunde primarul.

Credeți că se va rezolva problema cu apa anul acesta?, l-am întrebat pe primar. „Anul acesta nu, dar la anul ar trebui să se rezolve”.

Din cauza secetei, în județul Botoșani sunt probleme și cu Exploatarea Stânca Costești – ce se alimentează din Prut, care nu mai are debitul necesar furnizării de apă în toate comunele.

Nova Apaserv, operatorul de apă din Botoșani, transmite că, până pe 22 iulie, șase comune primesc apă în zilele cu număr impar, șase în zilele cu număr par și alte patru câte trei ore, dimineața și seara.

„Compania face apel la toți utilizatorii, alimentați din sursa de apă Prut, să raționalizeze consumurile de apă, pentru a da posibilitatea tuturor abonaților noștri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă”, transmite Nova Apaserv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *