Angajatorii botoșăneni, obligați să asigure condiții de lucru în caz de caniculă. ITM anunță controale

Având în vedere noile atenţionări de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de 9 şi 10 iulie, în întreaga ţară, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani atrag atenția angajatorilor să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Potrivit meteorologilor, astăzi și miercuri, va fi Cod galben de vremea extrem de caldă în cea mai mare parte a Moldovei, cu 37 de grade în termometre şi disconfort termic ridicat.

Meteorologii precizează că valul de căldură excesivă va persista în toată ţara şi în următoarele zile ale săptămânii.

În conformitate cu prevederile Ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare a controlului medical periodic; urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităti, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

De asemenea, menționăm că inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, vor  efectua controale care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

 Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *