Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” de la Brăești este loc special pentru localnicii din zonă. Oamenii locului încă au o legătură specială cu mica biserică. De aceea doresc să o țină aproape ascunsă, lângă casele lor, precum un templu sfințit din legende. Este mai mult un lăcaș sfânt plin de viață și istorie decât un simplu muzeu. „Am vrut să fie vie, însufleţită, să n-o uităm”, spun oamenii.
E intimă, caldă, un loc cu adevărat binecuvântat. Construită în jurul anului 1745 e printre cele mai reușite capodopere în lemn ale meșterilor populari. Frumusețea atemporală s-a păstrat până în zilele de azi, biserica având catapeteasma originală din lemn de tei, acoperișul în modelul solzilor de pește și pridvorul este plin cu motive vegetale sculptate cu o măiestrie deosebită. E o poveste scrisă în lemn, pe care nu trebuie să o ratezi!
Potrivit informațiilor găsite în pisania bisericii de pe fața pridvorului, ctitorul acestui lăcaș, construit cu bârne de stejar de calitate superioară, a fost boierul Miron Gorovei. Printre altele, inscripția de deasupra intrării în naos se referă la faptul că biserica a fost reparată în anul 1880 de familia Spirescu. Tot în acest an, pictura interioară a bisericuței a fost finalizată de pictorul Herghici.
În interiorul bisericii de lemn, puteți găsi cărți bisericești vechi și icoane care s-au păstrat de sute de ani. În prezent, în altar se păstrează cu grijă un pomelnic de lemn cu uși pictate de mare valoare artistică, potrivit https://app.romania-atractiva.ro