Românii pot apela la terapia durerii, dacă nu se vindecă de simptome. Legea a fost votată în Parlament, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial joi, 4 iulie.
Noua lege adoptată de Parlament la începutul lunii iunie definește terapia durerii ca un ansamblu de servicii medicale destinate diagnosticării, tratamentului și monitorizării pacienților de toate vârstele, fie copii, fie adulți, care suferă de dureri acute sau cronice.
Terapia durerii are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienților prin controlul sau înlăturarea durerii. Noua lege introduce serviciile medicale de terapia durerii pe lista celor decontate pentru pacienţii asiguraţi din România.
„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii“, prevede noua lege, care completează un articol din Legea nr. 95/2006.
Aproximativ 20% din populaţia adultă europeană este afectată de o durere cronică, dar mai puţin de 2% dintre pacienţi accesează serviciile specializate în terapia durerii, potrivit estimărilor specialiştilor, notează News.ro.
Ministerul Sănătăţii urmează să poarte consultări cu organismele profesionale
După publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătății urmează să poarte consultări cu organismele profesionale şi cu alte instituţii relevante, pentru a elabora o strategie privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor şi o strategie privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii, prevede legea, potrivit Antena 3 CNN care citeaza News.ro
Urmăreşte-ne pe Google News! |