Raportul Medicinei Legale Botoșani în cazul „Alexandra Ivanov”, puternic contestat: „Se încearcă mușamalizarea”. IML spune că moarta e de vină: a făcut embolie

Raportul de necropsie realizat la Institutul de Medicină Legală Botoșani, în cazul decesului la spital al tinerei Alexandra Ivanov, îi dezvinovățește pe medici, dar va fi contestat de Gianina Poroșnicu, avocatul victimei. Contestația contrazice principalele concluzii ale raportului, familia Ivanov apelând la un expert cu o reputație incontestabilă în domeniul medical, scrie reporteris.ro.

În esență, specialistul spune că Alexandra putea fi salvată dacă medicii spitalului Botoșani și-ar fi făcut treaba. Expertiza arată nepăsarea doctorilor față de pacientă și pune degetul pe rană: personalul de pe ambulanța care a adus-o la spital a notat în fișă simptomele – febră, greață, vărsături – care ar fi condus spre concluzia că trebuie realizat urgent un chiuretaj, împreună cu demararea tratamentului cu antibiotice. Având această anamneză în față, medicii de la spital au ingnorat-o și au decis să aștepte. Și au așteptat până când tânăra a murit în chinuri.

Raportul IML Botoșani minimalizează vina medicilor

Institutul de Medicină Legală Botoșani a finalizat în aprilie raportul în cazul decesului tinerei Alexandra Ivanov, dar acum documentul se află în faza clarificărilor. Tânăra a murit după 8 ore de chinuri groaznice, în august 2023, ignorată de personalul medical într-un salon al Spitalului Botoșani.
Raportul final al IML Botoșani face o echilibristică subtilă din punct de vedere medical, pregătind disculparea în instanță a medicilor în fața acuzației de omor. Expertiza modifică substanțial orientarea dosarului penal, înclinând spre omorul din culpă. Diferența de abordare este majoră: pentru omor medicul de gardă Mariana Pitrop poate primi 10-15 ani de închisoare, iar pentru omor din culpă poate primi o pedeapsă cu suspendare.
Raportul susține că tânăra a decedat din cauze patologice, având la bază mecanisme patologice (adică stare sepsică – infecție generalizată – și embolie cu lichid amniotic). Adică, oricum ar fi murit, cu sau fără intervenția medicilor. Cadrul medical este vinovat doar pentru că nu a introdus două analize de sânge în protocolul de diagnostic și nu a pornit terapia cu antibiotice.
Raportul poate fi contestat, familia s-a adresat deja unui specialist recunoscut în domeniu și solicită refacerea expertizei la IML Iași. Opiniile expertului combat concluziile medicilor legiști de la Botoșani, spunând că lipsa manevrelor medicale și neglijența medicului de gardă au produs direct decesul.

Chiuretajul și antibioticele ar fi salvat viața pacientei

O primă obseservație pertinentă: raportul de necropsie al IML Botoșani nu specifică dacă există o concordanță între diagnosticul de la internare și cel de deces. În diagnosticul pus la sosirea Alexandrei cu ambulanța, expertul a observat că medicii nu au notat sindrom infecțios viral, complicație bacteriană, în vreme ce aceste detalii apar scrise în necropsie.
Expertul spune că că evacuarea fătului mort și chiuretajul ar fi salvat viața pacientei.
În necropsie este notat că oprirea din evoluție a sarcinii a fost de cauză virală, în vreme ce expertul consultat de familie a precizat că oprirea sarcinii nu are o cauză bine definită și aceasta nici nu este importantă. Legistul a scris că argumentul relevant nu este de ce a murit fătul, ci faptul că moartea acestuia acționează imediat asupra organismului mamei. Cu cât intervenția de evacuare este amânată, cu atât crește riscul de embolie cu lichid amniotic. Adică riscul de moarte pentru mamă, care poate fi salvată exclusiv prin chiurteaj.
IML Botoșani mai arată în necropsie că starea infecțioasă era slab indicată de analize, în vreme ce expertul spune clar: exista sindrom infecțios viral urmat de cel bacterian, cu debut de maxim câteva zile.

O eroare gravă: medicul de gardă a ignorat riscurile

Alexandra a venit la spital cu o mașină a Ambulanței, iar personalul medical a notat în fișa de observație că pacienta are febră, frisoane, grețuri, vărsături. Conform protocoalelor, cazul tinerei trebuia abordat imediat de către chirurgi, fiind deja suspiciunea de făt mort. Ce a făcut medicul de gardă Mariana Pitrop: a ignorat informațiile de la Ambulanță, acestea nu au fost notate nicăieri, ceea ce este o eroare medicală foarte gravă.
Soțul Alexandrei rememorează acele momente: 
„Știu că personalul de pe ambulanță i-a pus întrebări și a notat răspunsurile. Nu știu de ce informațiile că are febră, că a vomitat, nu apar mai departe la spital. Cei de la spital au stat relaxați că e tânără și poate să noaptea. S-au gândit că sângerarea e minoră, doctorița de gardă nu s-a legat la cap. S-a gândit că trece noaptea și vine la spital doctorița ei. Dacă doar se uita în fișa de ambulanță știa că e ceva mai grav, povestește Gabriel Ivanov.
Ce mai arată necropsia de la Botoșani: tratamentul efectuat în spital nu a pus pacienta în pericol. Ce spune expertul: dimpotrivă, tratamentul incomplet, fără evacuarea chirurgicală a fătului decedat și fără medicație potrivită, nu a oferit nicio șansă Alexandrei.

Argumentul suprem: Alexandra mai avusese aceeași problemă și fusese salvată

Raportul IML Botoșani susține că, în cazurile de embolie cu lichid amniotic provocată de decesul fătului, administrarea de antibiotice nu ar fi avut oricum efect. Ce spune expertul? E greșit, pentru că tocmai faptul că fătul mort nu este eliminat crește riscul de embolie. Evacuarea fătului este vitală și trebuie făcută de îndată.
Argumentul folosit este devastator pentru raportul IML. Alexandra mai trecuse anterior printr-o sarcină cu probleme, oprită din evoluție. La același spital, medicii au evacuat de urgență fătul mort, au trecut-o pe antibiotice și a supraviețuit. Aceasta este explicația mesajelor disperate pe care le dădea medicului, spunând că fătul e oprit din evoluție și are nevoie urgentă de chiuretaj. Tânăra mai trecuse printr-o situație identică, știa ce are și care fusese abordarea medicală salvatoare.

„Evoluție fulminantă” contra „putea fi salvată în 10 minute”

„La prima sarcină, a fost aceeași situație. Dar au făcut imediat chiuretaj și după câteva zile a venit acasă. Fără probleme. De ce la prima sarcină au rezolvat de urgență și acum au pus-o să aștepte? Îmi aduc aminte că era zi, eram la serviciu, m-a sunat și mi-a spus că fătul e oprit din evoluție și va fi chiuretată. Țin minte că mi-a trimis mesaj apoi că au chiuretat-o deja. Foarte repede. Și a venit acasă. După acel eveniment a dus 3 sarcini perfect normale, a spus Gabriel Ivanov.
Aceeași abordare ca la sarcina anterioară ar fi salvat-o, antibioticul ar fi acționat din minutul 10 după chiuretaj, dar raportul IML vorbește de lipsa unei relații de cauzalitate între greșelile medicale și decesul tinerei. „A fost un caz cu evoluție fulminantă”, este concluzia legiștilor de la Botoșani.
Expertul legist spune contrariul: literatura de specialitate arată clar că așteptarea este cea care condamnă la moarte și că păstrarea fătului mort este cauza infecțiilor și a deceselor ulterioare.

„Nu există nicio probabilitate ca doamna doctor Pitrop să fie absolvită de răspundere. Se încearcă o atenuare a răspunderii ei penale, care va fi fără succes!”

Gianina Poroșnicu, avocatul familiei Ivanov

O asistentă i-a spus: „Hai, nu te mai alinta”. Iar pacienta murea

Pe 17 august 2023, Alexandra Ivanov a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean Botoșani. A fost internată la 23.30, cu sângerare genitală externă redusă și dureri hipogastrice. După 8 ore, pe 18 august la 7.30, starea i s-a înrăutățit. A fost mutată în ATI, dar era prea târziu. La 8.20 a fost declarat decesul. Ea nu a fost tratată, deși s-a plâns de dureri mari. De pe patul de spital a trimis SMS-uri disperate medicului curant și celui de gardă, dar niciunul nu i-a răspuns.
Chiar nu s-au gândit de ce o fată tânără dă asemenea mesaje? Nu înțeleg de ce au ignorat-o. Starea ei nu s-a agravat brusc, cum susține spitalul. A fost o evoluție treptată până la moartea ei. Mă gândesc la medici, la asistente. Ea a tot insistat că e rău, deci era clar că ceva trebuie să fie. Nu au băgat-o în seamă. Au crezut că e tânără și caută atenție. De aceea o asistentă i-a spus la un moment dat: . Și ea spunea că nu are aer”, a mai spus Gabriel Ivanov.
Alexandra știa ce mai avusese în trecut, conștientizase că moare și ceruse să fie salvată. După moartea tinerei, spitalul s-a trezit cu proteste în fața porții. La patru 
luni după caz, doctorița Pitrop a fost concediată.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *