Au apărut primele cazuri de tuse convulsivă la Botoșani. Medic: În momentul tuselor copilul rămâne fără aer și face convulsii

În județul Botoşani au fost raportate primele cazuri de tuse convulsivă. Îmbolnăvirile au apărut la copiii nevaccinați. Nu au fost cazuri grave, dar medicii atrag atenția că boala poate avea consecințe dramatice.

„Avem și la Botoșani două cazuri confirmate cu tuse convulsivă. Din nou, din păcate, vorbim de reapariția în teritoriu a unor boli prevenibile prin vaccinare prin schemă gratuită la medicul de familie. Vorbim despre o boală pe care cei mai în vârstă o știu ca și tusea măgărească, care afectează foarte grav copiii mici, dar care poate fi prezentă și la adulți”, a declarat, pentru TVR Iași, Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Medicii de familie spun că părinții se tem că cei mici pot dezvolta autism, lucru care nu este adevărat.

În acest trend de refuz al vaccinării intră și acest vaccin care cuprinde imunizarea pentru tusea convulsivă și observăm aceste cazuri. Cazurile clinic sunt dramatice, pentru că vorbim de un copil care face niște crize de tuse cu o dispnee severă, copilul se albăstrește, face convulsii, de aceea se numește și tuse convulsivă. În momentul tuselor copilul rămâne fără aer și face convulsii. Convulsia înseamnă afectarea creierului”, a spus, pentru sursa citată, Irina Alecu.

Vaccinarea pentru tusea convulsivă se face gratuit, în cabinetele medicilor de familie, la două, patru, 11 luni, și  apoi la cinci și 14 ani.

Vaccinați copiii cu dozele de vaccin din schema națională pentru că acolo sunt cuprinse niște boli dramatice, cu sechele pe viață și care, din păcate, le vedem tot mai des în teritoriu. La fel ca rujeola și tusea convulsivă. Sperăm că nu vom reveni cu poliomelita, care va fi o tragedie dacă va reapărea în teritoriu”, a completat Irina Alecu.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *