Salariul minim crește la suma de 3.700 de lei, valoare brută garantată în plată, de luni, 1 iulie, prin decizia Guvernului. Guvernul a aprobat în şedinţa din 6 iunie, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la 3.700 de lei.
„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent”, a transmis Ministerul Muncii.
Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați, potrivit Ministerului Muncii.
Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare. Majorarea decisă de Guvernul PSD-PNL a fost făcută cu doar trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.
Greșeala Guvernului, reparată la solicitarea sindicatelor
Pe de altă parte, majorarea salariului minim de la 1 iulie ar fi adus de fapt o scădere pentru cei care primesc tichete de masă. Astfel, cu doar patru zile înainte de implementare, ministerul Finanțelor Publice a venit cu o soluție.
„Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024” au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Problema fusese sesizată recent de sindicate, care au cerut în mod expres Finanțelor să vină cu o soluție la problema creată de ei înșiși.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a solicitat, marţi, Ministerului de Finanţe şi Guvernului României, modificarea urgentă a pragului pentru acordarea deductibilităţii fiscale în cazul celor plătiţi cu salariul minim, în vederea corelării cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024.
În caz contrar, potrivit sindicaliştilor, se ajungea în situaţia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorare, noteaza ProTV
Urmăreşte-ne pe Google News! |