Unul dintre cei mai mari fermieri din județul Botoșani a ajuns la disperare după ce producția agricolă i-a scăzut considerabil de la un an la altul. Ca el sunt mulți fermieri din județul nostru, care muncesc din greu, dar la final se aleg cu mai nimic.
Iulian Merticaru se putea lăuda în alți ani cu producții uriașe de pe terenurile pe care le deține în zonele Ripiceni și Ștefănești. Reușea să facă mai multe angajări, să obțină profit și chiar să modernizeze parcul de tractoare și utilaje agricole propriu. De câțiva ani însă, pe fondul secetei, producția a scăzut considerabil, iar pierderile ating niveluri din ce în ce mai ridicate.
Prețuri mici, cheltuieli mari
Iulian Merticariu deține 3.100 hectare de teren agricol pe malul Prutului, o zonă în care apa nu ar trebui să fie o problemă. Dacă producția de orz a fost cât de cât, cea de grâu este sub orice critică. Pe un hectar de grâu nu a scos decât 1.500- 2.000 de kilograme, mult prea puțin pentru a acoperi cheltuielile de arat, semănat și recoltat.
„Din cauza secetei prelungite nu a avut apă la timp și nu a reușit să încolțească (n.r. grâul). Mult e rămas sterp, foarte rar, o producție undeva de 1.500 și maxim 2.500, cam așa. Dacă nu faci măcar cinci tone, pierdere totală! Cinci tone ca să rămâi cu măcar un pic. La prețurile care sunt azi, și astea sunt mici, cheltuiala pe hectar e mare. Prețurile cum sunt ele în jur de 80- 85 de bani kilogramul de grâu, orzul undeva vreo 60 de bani. La orz a ieșit undeva vreo 3 tone și jumătate, dar la grâu slab”, ne-a declarat Iulian Merticaru.
Potrivit acestuia, irigațiile ar ajuta mult, dar în prezent se fac și o serie de lucrări în baraj și astfel culturile au rămas la mila Domnului. Canicula din ultima vreme a distrus aproape tot.
Botoșăneanul nu mai are cum acoperi pierderile, iar datoriile cresc considerabil
„Pe toți fermierii ne duce cu minciuna, ba că termină azi, că termină mâine, ultima promisiune a fost că aseară la 10.00 dă drumul la apă, dar cred că nici azi. Cel mai mare pârjol. Căldurile acestea care sunt acum omoară și floarea, și porumbul, tot. Porumbul care e dat în spic nu mai leagă deja. Nu știu unde o să ajungem și anul acesta cu agricultura”, spune botoșăneanul.
Agricultorul încă mai speră la ajutor de la stat sau de la UE, căci altfel nu va mai putea acoperi pierderile.
„Măcar mai acoperim cât de cât, altfel și anul acesta este în gaură și tot datorii peste datorii, nu ajungem la niciun fel”, spune fermierul.
Urmăreşte-ne pe Google News! |
Poate ar trebui sa-si mai vanda din masinile de lux, ca sa supravetuiasca !