Probleme grave la Urgență! UPU Botoșani funcționează cu doar 14 medici deși e nevoie de 26. „Nu încerc să mă plâng de situația aceasta…”

Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Botoșani se confruntă în continuare cu o criză de personal medical. Ramona Guraliuc, medicul șef al UPU- SMURD spune că din necesarul de 26 de medici, serviciul de urgență este asigurat de doar 14 doctori.

„În serviciul de urgență, din 26 lucrăm cu 14 doctori, din care doar zece efectuează linie de gardă și cu toate acestea avem trei linii de gardă, două în serviciul de urgență și una pe terapie intensivă mobilă. În medie, fiecare medic face cam opt- zece gărzi. Nu încerc să mă plâng de situația aceasta, eu îl văd așa ca un lanț al supraviețuirii. Încerc să îmi țin echipa foarte aproape și să spun că această perioadă va fi foarte scurtă și că o vom trece cu brio”, a declarat, pentru MedikaTv, Ramona Guraliuc.

Șefa UPU- SMURD Botoșani, despre criza de medici radiologi din cadrul spitalului: Ne simțit așa ca într-un film Dr. Quinn

Spitalul Județean Botoșani se confruntă în prezent cu o criză acută de medici radiologi. Doar doi specialiști se ocupă de radiografii, ecografii și RMN-uri, iar  sute de pacienți nu au acces la investigațiile necesare. În aceste condiții, medicii se bazează mai mult pe investigații clinice și de laborator. Unitatea spitalicească are doar doi radiologi în loc de 12 cât ar fi necesar. Șefa UPU SMURD Botoșani, Ramona Guraliuc, spune că „ne simțim așa ca într-un film Dr. Quinn”.

Este extrem de greu să ai un număr foarte mare de pacienți, uneori peste 200, și să faci o medicină care se bazează mai mult pe investigații clinice și de laborator și fără să ai o  susținere radiologică, imagistică mai exact. În acest moment, în Spitalul Județean „Mavromati” știu că mai există doi medici, care sunt angajați cu activitate continuă. Sunt contracte de colaborare cu medici pe examinare computer tomografică, aceasta poate să fie făcută, bineînțeles, și de la distanță, dar cu toate acestea este extrem de greu să reușim să acoperim necesitatea și aici mă refer la investigațiile de tip ecografic, care trebuie să fie efectuate pentru orice patologie abdominală care ridică suspiciune de abdomen acut”, a declarat, pentru MedikaTv, Ramona Guraliuc.

Șefa Unității de Primiri Urgențe Botoșani consideră că s-a ajuns în această situație deoarece nu s-au luat mpsuri din timp și nu există la nivelul spitalului personal instruit special pentru recrutarea de medici.

Eu consider că nu trebuia să ajungem aici. E foarte greu să-i atragi (n.r. pe medicii radiologi) într-un timp foarte scurt. Cred că aceste demersuri trebuiesc făcute cu mult timp înainte de a ajunge în situația aceasta. Și aici mă refer la programul de rezidențiat, unde ar trebui probabil fiecare spital să aibă un personal instruit în recrutare de personal”, spune, pentru sursa citată, Guraliuc.

Potrivit acesteia, având în vedere volumul mare de muncă cei doi medici ajung să fie „sufocați și epuizați”. Medicul susține că majoritatea celor care termină medicina își doresc să rămână într-un centru universitar , fie că vor să crească pe linie profesională,  fie datorită volumului de muncă, care nu e la fel de mare, a colectivului etc.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Măriuca, eleva din Botoșani care intră la liceu fără Evaluarea Națională. „Este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *