Românii vor putea să semneze digital actele oficiale, fără să mai piardă ore întregi la ghișee

ghiseu directia de taxe si impozite locale botosaniO lege adoptată marți le va permite românilor să evite cozile la ghișee pentru a semna documente oficiale. Instituțiile statului vor fi obligate să accepte pentru eliberarea actelor și semnăturile digitale.

În țările europene măsura a fost luată de acum 15 ani, tocmai pentru a reduce birocrația.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților le va permite românilor să semneze digital actele oficiale – adică de la distanță, fără să mai piardă ore întregi la ghișee.

Sabin Sărmaș, deputat: „În sfârșit, lăsăm companiile să agreeze aspura valorii juridice cu flexibilitate pe bază de încredere, pentru că în sfârșit legea aduce claritate în domeniu și nu o să mai avem blocaje în instanță”.

La nivel european, există trei tipuri de semnături electronice. Semnătură simplă, o iscălitură făcută pe orice dispozitiv electronic, una avansată, adică o identificare amănunțită a persoanei și semnatura calificată, cea echivalentă semnăturii olografe. Pentru cea din urmă este nevoie de o serie întreagă de documente pentru a putea fi obținută.

Cele trei semnături vor putea fi folosite în toate instutuțiile statului în România. Pentru a putea obține o astfel de semnătură este nevoie ca oamenii să caute o firmă specializată și să ofere câteva informații despre ei.

Edward Crețescu, director ANIS: „Ai nevoie de o identificare, nu este destul doar să faci o iscălitură digitală. Pentru că aceea este o semnătură simplă. Pentru o semnătură avansată, unde ai nevoie de identificare, trebuie să faci anumiți pași care asigură din punct de vedere tehnic valabilitatea și identificarea persoanei și satisfacerea cerințelor conform regulamentului european”.

Cei de la Ministerul Digitalizării promit că vor ajuta instituțiile publice din România să dezvolte programe prin care semnăturile digitale să fie făcute direct pe site-urile instituțiilor.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizarii: „Tot ce înseamnă relația omului cu statul să poată să fie făcută mult mai simpliu direct din aplicație, direct de pe telefon sau o tabletă. Tot ce înseamnă semnarea de contracte, tot ce înseamnă semnarea de contracte de finanțare europeană va putea fi făcută mult mai mult simplu cu această semnătră nouă, digitală”.

Legea se va aplica după ce va fi promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial, potrivit ProTV

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *