Revoltă a locuitorilor de la casele de pe Bulevardul Mihai Eminescu și de pe Petru Rareș, după ce în zonă se intenționează construirea uui depozit de curierat cu parcare, deși este o zonă rezidențială și exclusiv doar pentru construcția de case.
Oamenii sunt indignați că pentru aceeași locație din zona Bulevardul ”Mihai Eminescu” s-au emis două adrese, cu aceleași semnături ale funcționarilor din primărie, care se bat cap în cap și sunt total în contradictoriu.
Astfel, printr-o adresă transmisă de Primăria Botoșani în ianuarie 2019, se menționează clar că zona este una rezidențială doar pentru construcții case, iar într-o altă adresă, transmisă în iunie 2024 se arată că parcela respectivă este zonă industrială, în contradicție cu PUG.
Cetățenii, proprietari de case din zona Bulevardului ”Mihai Eminescu” sunt revoltați și se întreabă, dacă este vorba de corupție sau incompetență și lipsă de profesionalism, având în vedere adresele primite de la Primărie. Ei spun că astfel de obiective, precum un depozit, se amplasează la periferia orașului sau în afara acestuia și nu în zona centrală.
Potrivit acestora, Primăria Botoșani a emis un certificat de urbanism în aprilie 2024 pentru această construcție, fără a se respecta legile de urbanism și construcții pentru parcela de teren respectivă.
”Ca și cum această parcelă nu ar avea niciun vecim direct, locuitor de case, nu s-a cerut acordul notarial al vecinilor direcți, conform Legii de construcție. Sunt neglijați și tratați în bătaie de joc locuitorii, proprietari de case. S-a ajuns să se emită adresa că zona exclusiv rezidențială de case unifamiliale, conform PUG, să fie transformată, peste noapte, în zonă industrială, de transport unități comerciale, depozite. Prin PUG se spune clar că astfel de funcțiuni sunt interzise”, spune un locatar din zonă.
Oamenii se luptă de ani de zile să mențină aceeași fucționalitate a terenurilor din zonă, respectiv cea pentru case, fiind susținuți implicit de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, când se dorea construcția unui supermarket.
”Planul de Urbanism General spune că suntem zonă de case și ne punem întrebarea la DNA și la toate autoritățile locale: semnăturile care sunt pe actele date demonstrează incompetență sau corupție? Avem două adrese diferite: acum patru ani pe aceeași adresă dată și semnată de domnul primar, și aici ne punem o întrebare: când spune că sunt ilegale alte construcții în afară de case și acum, recent, a semnat domnul primar cu cei care sunt responsabili, pentru construire de zonă industrială. Certificatul de urbanism, care a fost eliberat cu încălcări legislative, fără a se lua în seamă vecinii direcți, fără a se ține cont de traficul încărcat care este în sensul giratoriu din Petru Rareș și Bulevardul Mihai Eminescu, este o mare bătaie de joc la adresa proprietarilor”, a declarat Luminița Curtman, președintele Asociației EMA- Ecologic- Mediu- Ambient, asociație care reprezintă interesele populației din cartierul respectiv și care luptă pentru păstrarea zonei de case.
Câțiva dintre locatarii din zonă au fost, astăzi, la prefectul Sorin Cornilă pentru a-i aduce la cunoștință cazul.
”Este aceeași situație care a fost acum trei-patru ani, în legătură cu construcția unui magazin Lidl, care într-un final nu s-a reușit să se construiască, dar acum a venit o altă veste, că zona rezidențială va fi declarată zonă industrială, urmând să fie construit în zonă depozit și parcare. Nu este posibil așa ceva. Acolo este zonă doar de case și este declarat acel teren ca zonă de construcții case. Am cerut audiență la domnul prefect pentru a prezenta ilegalitatea care s-a făcut, ca această zonă rezidențială să fie declarată zonă industrială. Vor să facă depozit, parcare, nu știe nimeni ce vor să construiască, dar, din ceea ce se vede, urmează o parcare și un depozit curierat, ceea ce nu este posibil ca în buricul târgului să faci așa ceva! Pe lângă casa mea, la 2 metri, vor intra și ieși mașinile”, a precizat Tudor Țurcanu vecin direct.
În cazul în care nu se va stopa construcția, cetățenii din zonă sunt deciși să facă sesizare la Direcția Națională Anticorupție.
”Sunt vecin direct cu această locație. Mașinile care intenționează să le parcheze sunt la un metru de apartamentul meu și de geamurile mele. Am și eu copii și de șapte ani tot umblu pe drumuri că nu suntem de acord să se schimbe funcțiunea dominantă a zonei respective, să rămână doar pentru case. Este foarte aproape trecerea de geamurile mele, au montat și camere de supraveghere video, orientate spre geamurile dormitoarelor și nu suntem de acord. Vom merge în justiție, vom face plângere la DNA, vom lua alte măsuri, dacă vedem că nu se rezolvă situația și se insistă în continuare pentru schimbarea funcțiunii dominante, deși toți vecinii direcți și proprietari de case nu sunt de acord. Dacă nu suntem luați în considerare, vom merge mai departe, ”a declarat Alexandra Pușcașu, vecin direct.
Apropo, nu-i o luna de cand v-ati ales alesii. Sa va fie de bine.
La fosta școală 4 de pe Stefan Luchian la fel. Se fac lucrări și nimeni nu știe ce. Cine este beneficiarul, care este destinația obiectivului. Ca în codru!