Șoferii care își conduc mașinile prin albia unei ape curgătoare de munte riscă amenzi semnificative. Această măsură este prevăzută în noua legislație referitoare la pescuit și protecția resurselor acvatice.
Vești proaste pentru șoferi! De acum înainte, conducătorii auto care vor să traverseze cu mașina ape curgătoare riscă amenzi uriașe. Iată ce prevede măsura care va intra în vigoare în noua legislație!
Legea a fost în vigoare și în trecut, însă acum sancțiunile pentru șoferii care traversează cu mașina albia unui râu, pârâu sau a oricărei ape curgătoare în pădure au fost înăsprite. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de autovehicule, inclusiv celor care transportă bușteni sau material lemnos. Amenda pentru o astfel de infracțiune variază între 6.000 și 10.000 de lei.
În cazul în care un șofer care merge la pescuit încalcă această lege, pe lângă amenda maximă de 10.000 de lei, riscă să i se rețină permisul, licența sau autorizația de pescuit pentru 120 de zile. Dacă este prins transportând pești care nu respectă dimensiunile legale admise, acesta poate fi sancționat cu încă 10.000 de lei.
Ce prevede noua legislație referitoare la pescuit și protecția resurselor acvatice
Noua legislație privind pescuitul și protecția resurselor acvatice, promulgată în 2024, aduce schimbări semnificative pentru a asigura sustenabilitatea și conservarea resurselor piscicole din România. Printre principalele măsuri se numără:
- Reglementarea pescuitului: Limitarea numărului de ambarcațiuni, timpul alocat pescuitului, și stabilirea numărului de unelte utilizate.
- Protecția resurselor acvatice: Se interzice pescuitul comercial și recreativ în anumite zone specifice, precum la 500 m aval de baraje și în canalele de irigații și hidroenergetice mai mici de 300 m lățime.
- Conservarea și repopularea: Implementarea de programe de repopulare a habitatelor naturale acvatice cu avizul autorităților și interzicerea introducerii speciilor alohtone invazive.
- Sancțiuni stricte: Amenda pentru traversarea cu mașina prin albia apelor curgătoare a fost stabilită între 6.000 și 10.000 de lei, iar pentru pescarii care încalcă reglementările privind dimensiunile legale ale peștilor, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
- Fondul pentru Dezvoltarea Sectorului Pescăresc: Creat pentru finanțarea programelor de dezvoltare, populare și repopulare a sectorului piscicol, fiind gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Aceste măsuri au ca scop principal protejarea biodiversității acvatice și asigurarea unui pescuit sustenabil în România, noteaza Cancan
Urmăreşte-ne pe Google News! |