Gravidele din Botoșani găsesc tot felul de pretexte pentru a nu merge la control medical. „Soțul a zis că sunt bine”

Foto: csid

Tot mai multe gravide din județul Botoșani găsesc tot felul de pretexte pentru a nu merge la control medical pentru monitorizarea sarcinii. Dacă multe dintre ele se plâng că nu au avut bani să ajungă la medic, altele vin cu pretexte precum: “am copil mic acasă”, “m-am simțit bine”, “mi-a crescut burta deci copilul e bine”, “soțul a zis ca sunt bine”, “soțul e plecat”.

Medicul ginecolog Alexandra Ciobanu le atrage atenția viitoarelor mămici că absolut toate gravidele beneficiază de asigurare gratuită de sănătate pe toată perioada sarcinii și lehuziei.

„Sigur ca asta presupune și un gram de voință din partea dvs, ca este necesar să mergeți în primul rând la medicul de familie care să vă ia în evidență, care vă va consulta periodic și vă va elibera bilete de trimitere pentru analize/medicul specialist ginecolog. Seturile de bază de analize care se fac în cele 3 trimestre de sarcină se acordă cu bilet de trimitere gratuit. Mergeți la medic din timp, este pentru binele dvs și al copilului dvs!!! Cu atât mai mult dacă știți ca la nașterile precedente ați avut complicații, infecții vaginale/urinare, copii mici/născuți prematur, col deschis/scurtat, hipertensiune, probleme genetice, este important să fiți luata în evidență din timp. Nu vă cere nimeni să veniți săptămânal, dar un minim de 3 consultații în fiecare dintre cele trei trimestre de sarcină, sa faceți”, este apelul făcut de medic.

De asemenea, Alexandra Ciobanu le îndeamnă pe mămicile care cunosc astfel de cazuri să le încurajeze și să le ajute pe gravide să meargă la control medical pentru sănătatea lor, dar și a copilului.

„Știu ca sunt vremuri grele, sunt și cazuri sociale, de aceea fac un apel la dvs, cele mai norocoase, dacă aveți cunoștință de astfel de cazuri de mame fără posibilități, care sunt gravide, ajutati-le să meargă la medic. Măcar să ajungă la medicul de familie pentru a fi luate în evidență, dar îndrumați-le! Este mai important să prevenim decât să tratam, iar când vine vorba despre sarcină și naștere, complicații pot să apară oricând, și uneori consecințele pot fi dramatice”, a spus Alexandra Ciobanu.

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *