Doi bărbați din Botoșani, diagnosticați cu leptospiroză. Unul dintre ei trăia printre șobolani

barbat pe targa, stiri, botosani, spitalDoi bărbați din județul Botoșani au fost diagnosticați cu leptospiroză și au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Aceste infecții apar în urma contactului cu paraziți purtați de șoareci și șobolani și deși sunt rare, netratate la timp, pot fi fatale.

Este vorba despre un bărbat de 74 de ani din județul Botoșani, care inițial s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași acuzând febră, frisoane și o stare generală alterată. Simptomele au început cu cinci zile în urmă, iar starea lui s-a deteriorat semnificativ. Din acest motiv, personalul de la UPU l-a redirecționat către Spitalul Clinic „Parhon” din Iași. Pacientul prezenta, de asemenea, insuficiență renală și afectare hepatică.

Bărbatul locuia într-o zonă rurală și a avut contact potențial cu paraziți purtați de șoareci. Acest lucru, combinat cu afectarea hepatică și starea generală septicemică, i-a determinat pe medici să suspecteze leptospiroza, ipoteză care a fost ulterior confirmată.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, explică că pacientul a răspuns bine la tratamentul cu antibiotice și la tratamentul suportiv, recuperându-și atât funcția renală, cât și cea hepatică. Acesta a fost externat după 10 zile. Medicul subliniază că, dacă pacientul nu ar fi ajuns la timp la spital, șansele lui de supraviețuire ar fi fost de 50-50%, fiind salvat în ultimul moment, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Al doilea pacient este un bărbat de 41 de ani din Botoșani, care lucrează în agricultură. Acesta prezenta febră de două săptămâni și a fost evaluat inițial la Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani, apoi direcționat către Spitalul Clinic „Parhon” din Iași din cauza insuficienței renale acute. De asemenea, având în vedere că pacientul prezenta și disfuncție hepatică, a fost suspectat de leptospiroză și diagnosticat pozitiv.

Medicul a declarat că pacientul a răspuns pozitiv la tratamentul inițial cu antibioterapie și hidratare, iar o evoluție favorabilă este așteptată. Pacientul a fost ulterior transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.

Ce este leptospiroza

Leptospiroza este o boală contagioasă, care se poate transmite prin contactul cu pielea sau rănile deschise. Cunoscută și sub denumirea de „boala instalatorului”, aceasta afectează frecvent persoanele care lucrează în canale sau subsoluri de blocuri, unde pot intra în contact cu contaminări provenite de la șoareci și șobolani. Leptospiroza poate fi fatală, cauzând afectare multiorganică, în special hepatică severă, și insuficiență renală acută, necesită internare și tratament adecvat.

Simptomele leptospirozei apar la una sau două săptămâni după infecție, iar evoluția bolii poate fi rapidă și severă. Boala este contagioasă, motiv pentru care pacienții sunt izolați și se aplică măsuri speciale de izolare.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *