Veniturile medicilor de familie din judeţul Botoşani se situează la acelaşi nivel cu cele obţinute înainte de încheierea noului contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. La o lună de la semnarea noului contract, reprezentanţii CAS Botoşani susţin că veniturile pe cabinet ale medicilor de familie sunt aceleaşi, ba chiar în unele cazuri au crescut. Şi asta într-o lună în care medicii au fost şi în proteste, nemulţumiţi că vor primi mai puţini bani.
„Unele cabinete au luat mai mult decât înainte, altele mai puţin. Per total medie, a fost cu un miliard de lei mai puţin pe luna trecută, în condiţiile în care mulţi dintre ei au dat declaraţii scrise că nu au raportat servicii pe o săptămână întreagă, pentru că nu au lucrat din cauza protestelor„, a precizat Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani.
Reprezentantul instituţiei de asigurări de sănătate susţine că, potrivit noului contract, medicii de familii care vor face cele mai multe servicii vor obţine şi venituri mai mari pe cabinet.
„La medicina de familie, acum plătind 50% per capita şi 50% servicii, pentru cei care fac servicii, au servicii şi stau la cabinet nu este o problemă. Pentru cei care nu stau la cabinet este o problemă şi asta nu este decât în favoarea asiguratului„, a adăugat Rodica Huţuleac.
De partea cealaltă, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie, susţin că dezavantajaţi de noul contract sunt medicii care au peste 2500 de pacienţi pe liste. Acestora li s-au diminuat veniturile de la 15 până la 30%.
„Cu cât ai lista mai mare cu atât veniturile scad. Există diferenţe de la cabinet la cabinet. Dacă un medic face maximum de servicii într-o lună, în medie 440, la 22 de servicii plătite pe zi, iar Casa le validează, atunci veniturile nu scad. Sunt medici care fac mai puţine servicii, 6-10 pe zi, iar la aceştia au scăzut„, a precizat medicul Doru Culiceanu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.
La ora actuală, veniturile pe cabinet ale medicilor de familie din judeţ se situează între 5000 şi 15.000 lei.