Planul de şcolarizare la clasa IX-a nu va fi realizat în acest an: Câteva sute de locuri vor rămâne libere în licee

Sefa Inspectoratului Scolar Botosani, Ada Macovei
Sefa Inspectoratului Scolar Botosani, Ada Macovei

Câteva sute de locuri vor rămâne neocupate în liceele botoşănene, în noul an şcolar. Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, a declarat că aceasta situaţie este datorată faptului că mulţi dintre absolvenţii de gimnaziu vor abandona şcoala. Anul trecut, 600 de absolvenţi de gimnaziu nu au mai dorit să continue studiile liceale.

Este o situaţie foarte delicată la nivelul sistemului cu copiii de clasa VIII-a, care nu sunt lăsaţi de părinţi să frecventeze clasele următoare din învăţământul obligatoriu, respectiv a IX şi X, iar sistemul de învăţământ, Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare nu au niciun instrument de constrângere a acestor părinţi, deşi învăţământul este obligatoriu, să-i determine să-şi lase copiii la şcoală. Directorii unităţilor de învăţământ au purtat discuţii cu părinţii elevilor, însă pur şi simplu nu vor să-i lase să urmeze şcoala în continuare, pe de o parte pentru că nu au clasa IX şi a X-a în comuna unde domicializă şi pe de altă parte din cauza condiţiilor materiale de care se prevalează. Este foarte păcat„, a precizat Ada Macovei.

În ciuda acestui fapt, planul de şcolarizare pe anul viitor nu va fi mai mic. Şefa învăţământului botoşănean susţine că acesta este fundamentat funcţie de numărul de absolvenţi de clasa VIII, iar din acest motiv planul de şcolarizare de clasa IX rămâne an de an nerealizat 100%.

Ultima etapă a admiterii computerizate în liceu va avea loc la începutul lunii septembrie. Atunci se va şti cu exactitate câte locuri vor rămâne neocupate în licee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *