Învăţătoare sărbătorită la 102 ani

matilda munteanu
Matilda Munteanu

Matilda Munteanu, o invatatoare pensionara din municipiul Botosani, a sarbatorit ieri 102 ani. Ea locuieste intr-un apartament de pe Strada Imparat Traian si, in ciuda varstei inaintate reuseste sa-si poarte singura de grija. 

In tinerete a urmat Conservatorul, dar a renuntat la studii in anul patru, dupa decesul tatalui.  Muzica si limba franceza au ramas pasiunile vietii ei. A profesat ca invatatoare in Dobarceni, alaturi de sotul ei, Alecu Munteanu. „Preocuparile mele erau legate de pregatirea ansamblurilor artistice pentru serbari si diferite manifestari„, a spus venerabila doamna.

A pregatit generatii de elevi, pe care i-a considerat copiii ei, iar dupa 32 de ani petrecuti la catedra s-a pensionat. In 1989, dupa decesul sotului, a revenit in Botosani, orasul natal.

Viata cumpatata, dragostea pentru muzica, bucuria de a trai – acestea ar fi secretele Matildei Munteanu. A invins greutatile cu zambetul pe buze, iar cantecul a insotit-o de-a lungul vietii. Acum este un pic mahnita ca ochii nu o mai ajuta sa citeasca.

De-a lungul vietii nu a avut probleme de sanatate si asta pentru ca a fost mereu o persoana activa. 

In urma cu doi ani a suferit, insa, o fractura la sold. Nu s-a lasat invinsa si gratie medicului Radu Malancea care a operat-o, a vointei si credintei in Dumnezeu, a mers din nou in scurt timp.

Matilda Munteanu a fost atunci eroina unui articol publicat in „Monitorul de Botosani”. Se gospodareste singura, dintr-o pensie modesta. Reuseste sa treaca peste greutati cu nobletea data de varsta, de bogatia si frumusetea din suflet. Isi suplimenteaza veniturile cu banii incasati de la eleva pe care o tine in gazda si pe care o mediteaza la limba franceza. O ajuta mult si un vecin, Nicolae Dornescu, dascal la Biserica „Roset”, alaturi de care de multe ori interpreteaza cantari bisericesti.

Matilda Munteanu este ancorata in realitatile cotidiene. Sustine ca politica este facuta in interesul unor persoane si grupari, nu in interesul populatiei si-si doreste vremuri mai bune pentru romani. Matilda Munteanu spera sa fie sanatoasa pentru a nu fi o povara pentru nimeni.

Monitorul de Botosani

One thought on “Învăţătoare sărbătorită la 102 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *