Doctorița copiilor din Botoșani: „Medicul pediatru trebuie să fie capabil să stabilească o relație de încredere cu micuții și familiile lor”

Unul dintre medicii botoșăneni care poartă grijă, cu mult devotament, de sănătatea copiilor din Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani este dr. Gianina-Giorgiana Hamza-Lalău. Doctorița a vorbit, pentru Ziarul Lumina, despre importanța colaborării dintre medic și preot pentru vindecarea copiilor atât din punct de vedere fizic, cât și sufletesc.

„Anul omagial al pasto­rației și îngrijirii bolnavilor reprezintă un moment de recunoaștere a devotamentului și a sacrificiului personal al celor care lucrează în domeniul medical. Medicul pediatru este, deseori, primul contact al copiilor cu sistemul medical și el trebuie să fie capabil să stabilească o relație de încredere cu micuții și familiile lor. Acest lucru implică nu doar diagnosticarea și tratarea afecțiunilor, ci și oferirea de sfaturi și îndrumări pentru un stil de viață sănătos. În fiecare interacțiune cu un copil și familia acestuia, un medic pediatru trebuie să fie atent la nevoile lor, să ofere îngrijire și sprijin emoțional. Adesea, medicii sunt martori ai suferinței copiilor care se confruntă cu boli grave sau traumatisme. În aceste momente, credința în Dumnezeu este o sursă de putere și confort pentru noi ca medici pediatri, ajutându-ne să găsim înțelegere și sens în fața suferinței și a nedrep­tății. Pacienții pot vedea lucrarea lui Dumnezeu în minunea vindecării, în sprijinul și compasiunea pe care le oferim în îngrijirea pacienților noștri”, spune medicul.

Prin prezența și rugăciunea sa, preotul de caritate, cum este Marius Ciobanu, alină durerea, mângâie sufletele întristate și aduce nădejde acolo unde boala cople­șește resursele sufletești. Cele mai frumoase momente au fost pentru pr. Marius Ciobanu acelea în care a fost chemat în miez de noapte să boteze câte un copil aflat în stare critică. Și după ce-a îndeplinit sfânta taină în regim de urgență, zorii nu au adus doar lumina razelor soarelui, ci și vestea că acel copilaș și-a revenit, căci harul și puterea lui Dumnezeu au lucrat în trupul și sufletul său.

„În cadrul Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, putem reflecta asupra virtuților pe care le îmbrățișează medicul pediatru: altruismul, compasiunea și empatia. Noi, ca profesioniști, tindem să vedem nu doar simptomele unei afecțiuni, ci și persoana în întregime, lucrând pentru a ne asigura că fiecare copil primește îngrijirea de care are nevoie pentru a crește sănătos și fericit. În același timp, medicul pediatru este conștient de limitele sale și de neputința umană în fața anumitor situații. Așadar, ne bazăm pe credință pentru a găsi puterea de a continua să oferim îngrijire și speranță, chiar și în cele mai dificile momente. Relația unui medic pediatru cu pacienții săi și cu Dumnezeu este una profundă și plină de semnificație, iar credința ne ajută să ne îndeplinim vocația cu compasiune și devotament”, a adăugat, pentru sursa citată, dr. Gianina-Giorgiana Hamza-Lalău.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *