FOTO Sinagoga Botoșani, declarată monument de arhitectură, una dintre cele mai vechi din zona Moldovei. Străinii sunt surprinși că mai există

Sinagoga Mare Oiche Sil  din Botoșani este un lăcaș de cult evreiesc, aflat pe lista Monumentelor Istorice. Este situată pe strada Marchian nr. 1 din municipiul Botoșani, datând din 1834. Declarată monument de arhitectură, este una dintre cele mai vechi și mai bogat decorate sinagogi din zona Moldovei.

Clădirea a fost construită cu ajutorul comunității evreilor din Botoșani, care constituiau în anul 1950 aproximativ jumătate din populația orașului. Realizat într-o arhitectură romantică de factură neogotică, imobilul surprinde plăcut ochiul, iar interiorul dispune de reprezentări deosebite, cu scene din Ierusalim și simboluri care reprezintă semințiile lui Israel, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Dacă în urmă cu 50 de ani, botoşănenii se puteau mândri cu peste 70 de sinagogi organizate pe cartiere, acum aceasta este singura care mai păstrează farmecul comunităţii evreilor. Mai mult, în ultimii ani Sinagoga Mare a fost vizitată de foarte mulți turiști străini, care au fost surprinși că în municipiul Botoșani încă mai există un Lăcaș de Cult atât de vechi. De când a fost inclusă în rețeaua națională de promovare turistică, Sinagoga Mare din Botoșani a devenit un loc de pelerinaj și un punct de reper pentru turiștii din țară și din străinătate.

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *