Valeriu Iftime, candidatul PNL Botoșani la Consiliul Județean, a declarat că județul Botoșani este în colaps, iar colapsul nu este doar unul economic.
Acesta a spus, sâmbătă, într-o conferință de presă, că alimentarea cu apă a județului este o problemă stringentă care trebuie rezolvată. El a menționat că nu este normal ca în anul 2024, botoșănenii să stea la cozi pentru a-și umple butoaie cu apă.
O altă problemă ridicată de Valeriu Iftime este cea a crizei medicilor la Spitalul Județean ”Mavromati”. Candidatul PNL la Consiliul Județean a criticat totodată promisiunile cu care vin cei de la PSD.
”Am văzut o declarație a celor de la PSD cum vor să facă trei spitale…Mai trebuia o țeavă cu lapte dulce și cu cozonaci. Ca să faci niște promisiuni trebuie să ai un așezământ, să stai pe ceva ca să poți spune oamenilor cu adevărat că ceea ce spui se va întâmpla. Lumea este obișnuită să spună în campanii tot ce vrea. Eu nu sunt obișnuit așa. Eu sunt obișnuit să spun oamenilor ceea ce aș putea să fac, fără să duc, să explorez niște promisiuni. După trei săptămâni de campanie și o lună și ceva de precampanie și tot ce am făcut în perioada asta, vă spun o părere personală și aș vrea să cred doar eu asta. Eu cred că județul Botoșani este în colaps. Este un colaps nu doar economic. Este o problemă nu majoră, o problemă care nu mai poate fi rezolvată decât într-un timp foarte scurt, problema alimentării cu apă. Alimentarea cu apă a animalelor din județul acesta și bineînțeles problema irigației. Nu știu dacă D- zeu ne dă un semn din când în când să ai atâta apă și să vezi pământurile care se usucă și să vezi oameni care cară în secolul nostru, în 2024, încă se aduce apa cu niște butoaie foarte mari și oamenii stau la coadă să ia. Pe mine pur și simplu mă sperie, adică între ce vorbim, ce vom face și ce avem astăzi în Botoșani este o discrepanță atât de mare, încât mă pune într-o dificultate: să nu înțeleg eu ce se întâmplă aici sau pur și simplu cei care au învățat să facă politica asta îi dezarmantă. Facem trei spitale regionale și vedem și noi și spun că prima noastră problemă este să rezolvăm problema spitalului nostru județean, să scăpăm de această presiune care vine asupra noastră legat de angajările astea înr-un mod nefiresc. Și știți foarte bine: sunt niște dosare ale DNA și astea nu trebuie lăsat așa . Trebuie spus lumii, nu cred că doctorii vin la Botoșani cu viteza asta știind că aici este o problemă. Dar nu numai aici. Botoșaniul are, din păcate, un deficit de medici chiar la Spitalul Județean. Avem un spital la Darabani care nu are niciun medic și mai știți că avem un spital și la Săveni în care și acolo sunt trei medici și care sunt ieșiți la pensie. Întrebarea pe care v-o pun la toți este, și pe care o știm, și pe care o văd și nu găsesc rezolvare, este cum atragem doctorii ăștia în Botoșani? Care sunt argumentele să spunem: veniți la Botoșani pentru că aici avem un loc de muncă bun, pentru că aici sunt niște condiții extraordinare! Uitați la viața de zi cu zi, teatru neterminat, Cornișa care are niște lucruri făcute dar puteau mult mai multe să se întâmple. Vorbim și de stadion. Problema asta a sportului, a fotbalului este un vector de imagine pentru Botroșani. Când spui tot ce îți vine la gură, parcă ceva nu este în regulă. Sunt câteva chestiuni care pot fi rezolvate și pot fi rezolvate numai astăzi și nu într-o declarație în fața oamenilor”, a spus Valeriu Iftime.
Candidatul PNL la Consiliul Județean Botoșani a declarat că se impune rezolvarea imediată a managementului de la societatea Nova Apaserv.
”Problema alimentării cu apă este o discuție urgentă: cum rezolvăm managementul companiei de apă din Botoșani. Și managementul companiei nu dând afară oameni și directori. Mai întâi, unde este stadiul proiectelor de finanțare europeană? Astăzi avem un proiect, am pierdut cei 260 milioane euro, și presa știe, că am spus-o când nu eram în politică: că banii pe POIM au fost ratați. Alimentarea orașului Flămânzi nu este rezolvată, alimentarea zonei Săveni cu aducțiunea de la Ștefănești nu este rezolvată. Nu sunt soluții de pe o zi pe alta! Nu putem să scoatem zona Orășeni Deal sau Orășeni Vale să dispară cei cu butoaiele care cară apă și nu putem să rezolvăm problema apei în Flămânzi, dacă nu rezolvăm conducta de la Cătămărăști la Flămânzi. Asta nu se face a doua zi. În mod normal, contractul ăsta trebuia astăzi finalizat. Acest POIM care a început în 2017, în 2024 treebuia să fie implementat și apa să curgă acolo. Astea sunt chestiuni pe care trebuie să le spunem. Eu nu cer explicații, să mă lupt cu actuala președintă ci pur și simplu să înțeleg și eu cum am tras de timp atâta vreme ca acest program de alimentare cu apă a populației să fie ultimul din România!”, a adăugat Valeriu Iftime.
Acesta a mai spus că mulți dintre botoșănenii pe care i-a întâlnit în campania electorală i-a transmis că vor să plece din țară.
”Dar nu să plece numai din țară, din oraș. Spunea Cătălin Flutur că orașul a înghețat. Da, este înghețat! Poate s-au mai făcut mici lucruri, dar în mintea oamenilor este că nu se face nimic. În Botoșani astăzi, dacă întrebați de zece oameni, nouă vor să plece din Botoșani pentru că nu-și găsesc ceva să muncească iar unul din lucrurile mari pe care pot să le fac este să restartez partea asta industrială”, a spus Iftime.