Guvernul a dat undă verde unei creșteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, anunță premierul Marcel Ciolacu. Această majorare va fi aplicată în două etape, urmărind să ofere un impuls financiar angajaților din diverse sectoare.
Ordonanța de urgență care a fost adoptată propune o majorare care poate ajunge până la 800 de lei pentru angajații de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în timp ce angajații din domeniul culturii vor primi între 200 și 300 de lei. Motivul pentru această discrepanță este diferența în salariile de bază, care, în medie, sunt de aproximativ 3.000 de lei.
Cine primește creșterea și în ce măsură
Funcționarii parlamentari, cu o medie salarială de 6.000 de lei, vor beneficia de o creștere de aproximativ 600 de lei. Această majorare va fi acordată în două tranșe, în luna iunie și în luna septembrie. Angajații de la Guvern, cu o medie salarială de 5.000 de lei, vor primi un plus de 250 de lei în iunie și încă 250 de lei în septembrie. Impactul bugetar al acestei măsuri se estimează la 1,2 miliarde de lei.
Pentru a face față majorării salariale, Guvernul a planificat mai multe măsuri. În primul rând, se așteaptă o creștere a ocupării forței de muncă și a plății contribuțiilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și a impozitului pe venit. De asemenea, se vor realiza reorganizări instituționale și se va îmbunătăți gradul de colectare a taxelor. Reducerea unor cheltuieli cu bunuri și servicii este și ea parte a strategiei Guvernului.
Creștere și pentru salariul minim
Pe lângă majorarea salariilor pentru bugetari, Guvernul a decis și creșterea salariului minim, de la 3.300 lei la 3.700 lei brut, începând cu luna iulie. Aceasta înseamnă o creștere netă de 240 de lei și menținerea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariul minim până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, măsura nu a fost primită cu entuziasm de către bugetari, care au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea, potrivit Realitatea.net