Delgaz Grid și-a desemnat echipa reprezentativă la etapa națională a Trofeului Electricianului 2024. 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au fost premiați astăzi la faza pe companie a competiției. În premieră, probele teoretice au fost susținute în format digital pe tablete.
După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27 de specialiști electricieni, ingineri și dispeceri energetici din compania Delgaz Grid au fost premiați la cele nouă specializări de la etapa pe companie a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Iași, săptămâna aceasta.
24 dintre ei vor participa la etapa națională a competiției care va avea loc în luna iulie la Cluj-Napoca, unde vor concura cu specialiști din mai multe companii de distribuție a energiei electrice și de servicii energetice din țară.
La competiția Delgaz Grid încheiată astăzi, 17 mai, au participat peste 100 de electricieni, ingineri și dispeceri energetici din Delgaz Grid și 12 tineri electricieni de la licee de profil din zona Moldovei.
Electricienii Delgaz Grid au concurat la specializările: exploatare stații de transformare, exploatare rețele de medie și joasă tensiune, PRAM (protecții și automatizări), măsură energie electrică, montare și reparații echipament primar 110 KV și medie tensiune din stații de transformare, montare și reparații instalații de medie tensiune și joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene și subterane) și defectoscopie linii electrice subterane de medie și joasă tensiune.
În paralel s-a derulat și competițiile dedicate inginerilor și dispecerilor energetici, aflate la a doua, respectiv a treia ediție.
În premieră, etapa națională din acest an va include și secțiunea dedicată dispecerilor energetici de la toți operatorii de distribuție din țară.
La evenimentul de la Iași s-a derulat, pentru al optulea an, și Trofeul Electricianului Junior, secțiune la care au participat câte trei elevi de la patru unități de învățământ care au clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iași, Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” din Suceava, Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui și Colegiul N.V. Karpen din Bacău.
Șapte electricieni din Bacău, cinci din Suceava, patru din Botoșani, trei din Iași și doi din Neamț au urcat pe podium în aplauzele colegilor.
La specializarea Dispecer energetic de distribuție, locurile I și II au ajuns la Iași, iar locul III a ajuns la Bacău. La secțiunea pentru ingineri, locul I a ajuns la Suceava, locul II la Vaslui și locul III la Iași.
„Am simțit mândria voastră de fi electricieni și apreciez dăruirea cu care vă practicați meseria. Apreciez de asemenea spiritul de competiție și dorința de a demonstra că sunteți buni, cei mai buni. Vă felicit pentru participarea la Trofeu și pentru rezultatele obținute, dar și pentru munca voastră de fiecare zi în serviciul clienților și comunităților. Vă doresc să vă întoarceți de la etapa națională cu cât mai multe trofee”, a declarat Cristian Secoșan, director general Delgaz Grid.
La Trofeul Electricianului Junior, locul I a fost câștigate de un elev de la Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” din Suceava, iar locurile II și III au mers la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iași.
În premieră, etapa națională din acest an va include și o secțiune dedicată dispecerilor energetici de la toți operatorii de distribuție din țară.
„Devenit tradiție, prin profesionalismul, efortul și dăruirea înaintașilor, Trofeul a intrat în patrimoniul energeticii românești. Avem o moștenire cu care ne putem mândri și pe care suntem datori să o creștem și să o lăsăm generațiilor care vor veni și care, la rândul lor, o vor duce mai departe. Mult succes la etapa națională! ”, a spus Mihaela Cazacu, director general adjunct Delgaz Grid.
Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului au fost prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului.
„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiție, probabil cel mai longeviv și de anvergură concurs profesional din România. Istoria de 47 de ani a competiției începe 1977 și este strâns legată de Moldova și de municipiul Iași, prima ediție având loc la Iași.